37

Re: Fargesia Nitida

od Lada: Posílám 2x foto Fargesia.Semena vyseta v množárenském substrátu s pískem na povrch a uložena u okna ve sklepě asi při 20st.C.Nevím ale jak je mám uchovat přes zimu,poradíte? S pozdravem Lada.

http://bambusy.info/img/uploaded/Fargesia-nitida-lada-01.JPG

http://bambusy.info/img/uploaded/Fargesia-nitida-lada-02.JPG

38

Re: Fargesia Nitida

Já mám nejlepší zkušenost se zimováním semenáčů v nevytápěném skleníku. Je tam většinou nad nulou, občas teplota klesne na -6°C. Zimoval jsem také ve sklepě pod širokospektrými zářivkami. Rostliny přežily také slušně, ale s mírným poškozením. Nedoporučoval bych zimovat je doma v příliš velkých teplotách. Pokud je nenecháš přeschnout, tak porostou určitě dobře. Já se k sázení ještě nedostal, tak budu muset sebou hodit ať už mi taky něco roste.

39 Naposledy upravil: texas.r (04.09.2006 10:09:35)

Re: Fargesia Nitida

Ahojky tak jsem zase v republice.Semenáčky zaseté na začátku roku se dobře vyvíjejí a jsou husté a vysoké
asi 25 cm.Dospěl jsem k dost důležitému poznatku.semena vysetá na dost husto maximálně 1cm od sebe se
vyvíjejí extrémně dobře oproti samostatným rostlinkám a to ve všech truhlících.Máte li dost semen zkuste to.Rozdíl ve výšce je dvojnásobek a v hustotě rostlinek až pětinásobek oproti samostatně pěstovaným.
Je to dáno asi tím že se o sebe opírají a netrpí jim krčky.
Pro Wufenga a Danyho.
Mohu poslat semena ze svého sběru .Z Fargesie která rostla divoce v lese u Ostravy asi 9 let .Ze čtyř které jsem tam zasadil přežila jedna a semen bylo dost.
A ještě mám pár semen přízemního mrazuvzdorného bambusu,bohužel nevím co je zač.Klíčí ale super.
Semena jsem pozbíral v Zoo Ostrava.
Mějte se fajn.
Tex

Víte li o semenech vhodných bambusů budu vděčný za každý druh.Není nad to koukat jak rostou.

Bambusům Zdar

40

Re: Fargesia Nitida

Zajímavý poznatek, teď se teprv chystám zasít, tak nebudu šetřit a dám je hustě. Pokud by moje semena nebyla klíčivá, tak bych se ozval a pokud by ti něco zbylo měl bych velký zájem. Dám později vědět. Jinak sem psal nějaký švéd, že nabízí semena Phyllostachys nigra. Mrkni na následující link, třeba něco vyměníte. http://forum.bambusy.info/viewtopic.php?id=76

Pokud jde o ten "přízemní" bambus, tak zatím vím, že kvete Pleioblastus pumilus a taky jsem viděl kvetoucí Pleioblastus fortunei, třeba to je některý z nich.

41

Re: Fargesia Nitida

Ahoj Texas.r  pokud bys měl pár semen navíc, tak bych měl o pár zájem.

42

Re: Fargesia Nitida

"emejzng:)", skusim to..

exoticke druhy bambusov

43

Re: Fargesia Nitida

hezký, tak to je pěkná zpráva o těch semenáčcích, já je opečovávám a mají tak okolo 10 až 12 cm! A to jsem sel v dubnu a od půli května jsou v koflících venku v polostínu.Pokud by zbylo pár semínek  měl bych taky zájem. Zdravím Králíček

44

Re: Fargesia Nitida

Tak mi konečně taky začínají lézt semenáčky. Sázel jsem cca. před 14 dny. Zatím mi lezou jen ty co jsem dal domů do tepla. Ty co zůstaly venku ve skleníku zatím nic. Asi už je na ně moc zima. Danny co ty? Už ti lezou?

45 Naposledy upravil: Danny (07.10.2006 09:17:38)

Re: Fargesia Nitida

Jasne, jasne, prepacte, ze som sa neozval s nimi... Lezu, no neviem preco opacne - tie co su vonku vysadene klicia pekne, vo vnutri mi akosi nesli, az teraz po asi 4 tyzdnoch vyliezli prve... Wufeng: Diky moc, lebo vidim, ze ich bude fajn vela:)

Foto mam len spred 2 tyzdnov - v interieri:

http://www.waanyh.ic.cz/BB/kliky.jpg

http://www.waanyh.ic.cz/BB/kliky2.jpg

exoticke druhy bambusov

46

Re: Fargesia Nitida

Jsem rád že klíčej. Aspoň vím jak jsou na tom. Mám ještě další v lednici, tak na jaře vysadim další.

47

Re: Fargesia Nitida

Ahojky wufeng pošli mi na mejl adresu a já ti pošlu semena  těch nízkých bambusů mě klíčí dost dobře.Danny ty taky pokud chceš.Pošlu to v obálce poštovné to je prd položka.Hlavní je aby byly Bambusy všude.U těch mých  fargesií je to nejisté semen mám dost ale ta klíčivost je mizerná.Chce to asi víc tepla než jsem jim dopřál na zahradě.Udělám inventůru a pak případným zájemcům pošlu.To se týká Jirky, Králíčka a spol....
Mějte se Děti mi berou net jsem jen vetchý stařík a špatně se bráním násilí...........

Bambusům Zdar

48

Re: Fargesia Nitida

Adresu jsem poslal mejlem. Díky moc. Jen dumám jestli je sázet ještě teď, nebo počkat na jaro. Můžu ti na oplátku poslat semena z mojí Fargesia nitida, ale jestli máš od tohoto druhu semena taky, tak to asi nemá cenu. Klíčivost nedokážu vůbec odhadnout. Vysel jsem je do truhlíku hodně hustě, ale semena byla promíchána se spoustou šlupek, tak vlastně nevím kolik z toho vzešlo. V každém případě v truhlíku vyrazilo poměrně rovnoměrně dost semenáčů. Část semen jsem uskladnil do lednice a čekám s nimi na jaro. Část mám venku a nechám je přejít mrazem. Jsem zvědav, jak budou pak klíčit. Už mi vyrazily i semenáče, které mám venku ve skleníku. Jen jsou menší než ty doma. Další semena budu mít asi i příští rok. Další trsy Fargesia nitida už mají květní pupeny a čekám že vykvetou.