Já na řezání nožíkem použil 2,5m vodováhu, tím jsem docílil pěkného a rovného řezu. Variantu s pilkou si umím představit jako alternativu, nicméně po kladném výsledku s nožíkem bych asi neměnil. Lépe se samozřejmě řeze na pevném podkladu než na trávě. Takže jsem to řezal na zameteném asfaltu, 20 minut jsem byl za exota, ale stálo to za to :-)
Odstup od sousedů je určitě vhodný. Já se prakticky narval na hranici pletiva a už teď je vidět na sousedech nervozita co že mi to tam roste za "potvoru". Výhonky rostou šikmo a jakmile rostlina rozvine větve plné listí, vahou se prohnou a rostlina pak trčí i metr k sousedovi. Do budoucna to bude asi jen horší a horší a o spadaném listí nemluvě. Samozřejmě záleží na sousedech. Normálně by mohli ocenit, že tam sázíš krásný exotický živý plot , který je prospěšný oběma stranám. Mí sousedi jsou užitkáři, tedy co se nedá sníst je zbytečný plevel. (je to stará vesnická zástavba)
Asi to nechceš slyšet, ale taky se přimlouvám za oboustrannou zábranu. Dlouho jsem si namlouval, že to nějak půjde. Teoreticky budeš průběžně sekačkou výhonky rostoucí směrem do zahrady likvidovat, ale zároveň si tím znehodnotíš rhizom plodící výhonky, který se pořád potáhne dál a dál a ty mu každý rok zlikviduješ jeho životodárný potenciál, až ho možná nakonec zabiješ. Může se ti taky stát, že jako na potvoru ti jich vystřelí deset směrem do zahrady a jenom dva podél plotu jak by sis přál. Tzn 80% výhonku budeš likvidovat a pokaždé zamačkávat slzu jak už jsi mohl mít hustou a krásnou rostlinu. S bariérou se ti rhizom odrazí zpět a zahušťuje ti prostor výhonky.
Teď v začátcích si vážím každého výhonku a chodím kolem nich jako děti kolem dárků.