Re: Nové výhonky 2019
Proto jsem psal, že to preferuji spíše, než pohození hnoje na jaře. Pohozený hnůj rychle oschne a vyplavované složky velmi rychle ztrácí "grády", kvašené kravince nic neztratí, ve vodě se tak maximálně odbourá amonný dusík, který stejně rychle vyprchá v půdě dřív, než ho stihne rostlina přijmout.
Dával jsem letos asi 15cm souvisle hnůj pod porosty a letos tahle vrstva zatím drží vlhkost. Dával jsem to zjara, kdy byla půda ještě po zimě nasáklá vodou a i pak ještě sprchlo, takže dneska je krusta jen na povrchu a pod tím je to takové bahýnko. Když se na to stoupne, tak se člověk boří do měkkého, takže věřím, že to také pěkně přidává živiny do půdy.
S tím hnojením mám dobré zkušenosti, aktivně hnojím vždy jen do konce června, dneska jsem hnojil naposled. Už nějaký rok s tím experimentuju, u bambusů tedy ne, ale u jiných rostlin a popravdě se mi nepovedlo ještě dospělou rostlinu přehnojit. Zkoušel jsem třeba přehnojit 60 let starý pomerančovník, s korunou 2,5 x 2 m. Ani 120 g kristalonu TÝDNĚ s ním nehlo, místo toho se obalil tisícemi novými tmavě zelenými velkými listy a návštěvy měli podezření, je že z plastu . U organických hnojiv to samé, ještě jsem nepřišel na koncentraci a dávku, která by rostlině ublížila, vždy to bylo jen ku prospěchu.
Souhlasím, s organickým hnojením je to bezpečné. Tedy pokud vezmeme produkty lezoucí z análního otvoru. Pokud jde o moč, tak tam už riziko vidím, důkazem jsou "uchcané" kytky od psů, pokud na zahradě značkují na stejném místě. Ale aby pes "uchcal" bambus, to by musel bejt pořádně velkej.
Kristalonem, Cereritem a trávníkovými hnojivy, které mají vyšší podíl dusíku se mi u tyčovinových druhů, také nikdy nepodařilo přehnojit. Jediné, kdy jsem opravdu přehnojil, byly opakované silné dávky močoviny. Tam se to projevilo spíše zmenšením průměru stébel, jejich větším počtem, ale hlavně nevyzrálostí stébel a i listí je méně odolné vůči zimě. Vrcholky někdy zakrněly, nevyvinuly se do normálního tvaru. Rostlina ztratila vitalitu. Takže přehnojit se dusíkem dá, a trvá pak více let, než se rostlina dá znovu do kupy a roste standartně.
Na základě i tohohle pokusu jsem začal trochu přemýšlet jinak. Všude doporučované vyšší dávky dusíku (arumentem je, že je to tráva a ta má dusík ráda) nemusí podle mně platit. Skoro si začínám myslet, že naopak další složky v hnojivu a zejména humusovité složky, jsou pro dobrý vývoj důležitější. Pro tloušťku stébel se mi zatím osvědčilo právě to přidání koňského hnoje pod bambusy. Když vezmu, že dusík má v hnoji v poměru NPK poměrně malý podíl, tak musí být další složky, které si bambusy vezmou a zužitkují je. Řekl bych, že výsledek byl lepší až 2 či 3 rokem po aplikaci, kdy se hnůj rozložil a spojil se s půdní složkou. Také jsem nezaznamenal rozdíl v hnojení Cereritem a trávníkovým hnojivem s větším podílem dusíku. Takže teď začínám pochybovat, zda je nutné hnojit bambusy hnojivy s větším podílem dusíku, zdá se mi, že se jeho vliv přeceňuje.