U mě sice atrovaginata vyhnala dosud nejvyšší a nejsilnější stébla, ale ta se nějak neolistila. Drobné lístečky má jenom sem tam, vypadá to, jako by se vůbec nerozvinuly listové pupeny. Jestli se to ještě olistí letos či příští rok, nevím. Zřejmě je to tím vedrem a suchem.
Parvifolii mám malou, takže těžko soudit. Je ve stínu, tak suchem tolik netrpí. Výhonků bylo asi pět a o něco větší než loni. Listy normálně narostly.
U alpiny se nové výhonky stihly olistit, možná proto, že jsou letos menší (poté, co jsem ji radikálně skoro celou vyřezal), nebo proto, že vyráží o měsíc dřív než atrovaginata. Zato u ní uschly vršky starších stébel, kde ještě v zimě listy byly.
Naprosto nedotčena suchem je Bashania fargesii. Tradičně. Té nevadí nic. S jedinou výjimkou, a tou jsou pozdní jarní mrazy, které dokážou spálit rašící výhonky, jak jsem již několikrát zažil. Mám ji v těžké a málo úrodné půdě, občas je přemokřená, občas přeschlá, je celý den na slunci a větru i v zimě, nechráněná, u silnice, kde se solí...