Já k nim mám pouze odmítavé stanovisko. Zatím jsem se u nich setkal pouze s negativy. Pro pěstitele tento způsob množení nic dobrého nepřináší. Je vhodný pouze pro obchodníky, kteří namnoží mraky sazenic a je jim jedno, jak rostliny dále rostou. Jestli si budujete sbírku bambusů, tak určitě pouze z vegetativních sazenic, meristémy nebrat.
O tom že meristémy špatně rostou jsem se přesvědčil sám, bohaté zkušenosti má J.Kocourek z Rosteto. Již vyházel desítky sazenic Fargesia murieliae kvůli špatnému růstu. Fargesie z meristému často několik let stagnují a nejsou schopny vůbec zakořenit - to se týká hlavně sazenic Fargesia murieliae. Také jsem měl nějaké na zkoušku a většinu jsem již vyhodil.
Další info o meristémech mám ze zahraničí. Třeba zkušenosti z mnoha druhy Phyllostachysů ukazují, že ikdyž sazenice bujně rostou a vyhání mnoho stébel, tak jsou zakrnělé a zůstávají až o polovinu menší než rostliny množené vegetativně. Tady bude zajímavé, jak se bude chovat Phyllostachys bissetii z meristému, který má Zdenda. U toho je již zrovna po několika letech v zahraničí ověřeno, že zůstává nižší, než "normální" Phyllostachys bissetii.
Pro pořádek musím uvést, že jsou druhy, které se zatím jeví, že i z meristémů rostou slušně. Třeba Fargesia rufa úspěšně koření, ale otázkou je co se s ní stane po pár letech.
Pro tisoy: Fargesia murieliae Joy není dobrá selekce. Nejsem si jist zda se jedná o meristém, ale moje sazenice po pár letech stagnace již leží na smeťáku, J. Kocourek již nad ní také zlomil hůl. Ony obecně vůbec holandské selekce Fargesia murieliae u nás moc dobře nerostou. Chystám časem článek na toto téma, ale zatím je ještě brzo, abych s tím šel ven, ještě nemám všechny podklady pohromadě a potřebuji otestovat zimovzdornost rostlin, které teď zkouším.
tisoy napsal:nedavno som na moje prekvapenie u p. Rezla videl okrem meristemovych Fargesii aj prave spominany Ph. atrovaginata a ine Phyllostachysy. Mali tiez skor trsovity vzhlad, s velkym mnozstvom tenkych stebiel, co sice na prvy pohlad vyzera lakavo, ale mam pochybnosti, ci sa nejedna len o marketingovy tah
Pan Rezl prodává sazenice z meristémů? Myslel jsem, že prodává jen svoje namnožené sazenice. Jsi si jist že šlo o meristémy?