Re: Bambus na tyčovinu
Trošku jsem ztratil přehled, ale buď je to její třetí nebo čtvrtá zima. To jak je rozrůstavá a rychle narůstá nemůžu úplně zodpovědně posoudit. Mám jí oproti jiným druhům na dost nepříznivém místě. Je v prakticky celodením stínu a v nepříliš kvalitní půdě. Zatím má něco přes dva metry. Uvidíme co letos. Jsem zvědav jak se na jaře předvede.
Letos jsem si také všiml, že je rozdíl ve svinování listů u Fargesia sp. Jiuzhaigou. Jednička svinula listy už na začátku chladnějšího období, ale pětka je svinula až včera. Jiné zatím nemám možnost pozorovat, ale zřejmě mezi nimi budou i takovéhle rozdíly. Jestli to znamená i rozdíl v zimovzdornosti těžko říct. To ukáže až nějaká drsná zima.
Také se mi letos potvrdilo tvrzení, že Phyllostachys nuda potřebuje pár let, aby zakořenila a stabilizovala se na místě a tím se pak zvýší její odolnost. Zkusmo jsem vedle 4 roky starého trsu zasadil letos novou vzrostlou sazenici a je velmi vidět rozdíl. Stará zakořeněná sazenice nemá ani náznak poškození, nově vysazená je celkově světlejší, listy jí žloutnou a jsou částečně poškozené.