1

Téma: Zima 2009/2010

Zdravím všechny přátele bambusů.Jak se daří Vašim rostlinám v těchto arktických dnech? Tady u mě(Broumovsko) je už několik dní trvale pod -10st. s minimy v noci okolo -17 a maximy ve dne okolo -12.Dnes se k tomu navíc přidal zdejší proslulý vítr a už jsem zpozoroval znatelné poškození listů u phyllostachysů.Tak to vypadá přátelé na absolutní rekord - mrazová likvidace listí ještě na podzim,neboť zimní slunovrat je až zítra a to se má oteplit,ovšem bude-li už něco platné(-:

2

Re: Zima 2009/2010

Já zatím pozoruji pouze bambusy na zahradě v Praze, z jiných mých lokalit zprávy nemám. Tady zatím skoro vše bez poškození až na Borinda macclureana, která už má namrzlé listy. U té alespoň uvidím jak si povede. Je to letos poprvé, kdy jsem jí vůbec nezakryl. Jinak se všechny bambusy drží dobře. Poškození ani na lupenech zatím nemám. Bylo tu nejvíc -15°C, tak to nebylo nijak strašné. Zatím jim asi ta zima tady nepřijde moc drsná, jak je chodím pozorovat, tak zatím ani nestáčí listy, což jindy už při takovýhle mrazech dělávaly. Možná je to tím, že než začlo mrznout, bylo tu hodně mokro a zřejmě zatím čerpají vodu ze zásob, které si předtím udělaly.

3

Re: Zima 2009/2010

U nás včera večer bylo na pár hodin večer -17,5 ,ve 22:30 už jen -10,8,se tu prohnala nějaká studená vlna.Mám zakrytý jen pubescens.Všechny moje druhy jsou bez poškození,ani nestáčí listy.Snad se už oteplí a doufám,že to byla nejchladnější noc této zimy,fakt už stačilo wink

4

Re: Zima 2009/2010

V noci pěkně napršelo a teď teplota na teploměru +8°C.  Pěkná a rychlá změna.

5

Re: Zima 2009/2010

Tak jak dnes by mohlo byt do února a pak se oteplit big_smile

6

Re: Zima 2009/2010

Zdravím,tak ani já jsem nic moc škody nepozoroval,bylo sice i -18, ale jen Ph.  aureocalis trochu stočil část listů,dnes už je zase v pohodě.

7

Re: Zima 2009/2010

Tak jsem dnes obešel bambusy a nejhůř dopadl tradičně propinqua,ten má minimálně polovinu listů pryč.Aureosulcaty taky o něco přišly,víc trsy,které byly vystaveny většímu větru.Nuda taky něco málo ztratil a bissetii je úplně beze škod a stejně tak bashania fargessii.Z ní mám čím dál tím větší radost,neboť dost snáší a navíc velice rychle regeneruje.Fargesie jsou samozřejmě zcela v pořádku.

8

Re: Zima 2009/2010

Zajímavé je pozorovat,jak přestože už třetí den je 2 až 8st. nad nulou a sníh už téměř roztál,tak neustále dochází k dalšímu poškozování listů.Už druhý den je zde velmi silný vítr a rostliny pravděpodobně nestačí zásobovat listy vodou z ještě zmrzlé země.Ačkoliv je namulčováno,mráz byl velmi silný a sněhu málo,tak země promrzla dost silně.Bashania f. už také vykazuje poškození.Drží se jediný z phyllostachysů-bissetii a fargesie.Propinqua už je kaput komplet,aureosulcaty z poloviny a nuda s bashaniíí jsou na tom podobně,asi tak 20 % poškozeno.

9

Re: Zima 2009/2010

My sme tu mali kratkodobe minimum tiez okolo tych -17C a potom s prichodom tepleho vzduchu slnko a silny vietor, ktory zrejme narobil najvacsie skody. Na to, ze je este len december to vobec nevyzera dobre. z tych, co som videl, shanghai 3 a propinqua to odniesli najviac, trochu lepsie nigra 'boryana' a aureosulcaty a prekvapivo najlepsie zatial vivax aureocaulis a pleioblastus amarus H.
postupne doplnim ako sa mi podari dostat k ostatnym...

10

Re: Zima 2009/2010

Tak přátelé, s mým velkým podivem včera  +3 a slunce s větrem, a dostaly na frak všechny bambusy co krásně přežily  -17, nejdříve jsem si všiml jen toho co je ve dvoře( ph. a. aureosulcata),měl stočené listy a tak jsem k němu napustil kubík vody a bohužel listy asi odešly,pak jsem teprve zkontroloval ostatní na zahradě a je to asi v pytli :-(

11

Re: Zima 2009/2010

Tak to upřímnou soustrast, já zatím znám jen stav v Praze a tady zatím většina v pohodě. Dneska tu je 5 nad nulou, tak jsem toho využil a všechno pořádně zalil. Jsem zvědav jak na tom mám bambusy v Liberci a jinde. Ty vaše zprávy nezní moc dobře.

12

Re: Zima 2009/2010

To co pisete je pomalu k placi a to je teprve 1. polovina zimy. Ta letosni je opravdu nejaka zblaznena. Neni to tak dlouho co byly 20ti st. mrazy, pak 10 nad nulou, ted tady cely den prsi a na pristi tyden zase predpovidaji az -15st.. U me to zatim odneslo jen par listu u Ph. iridescens. Jinak mam bambusy namulcovane 20ti cm slamy a prikryte bilou netkanou textilii, ale jestli bude takova zima dal, tak se je budu na jare bat odkryt, abych tu spoust nevidel :-)