Re: Phyllostachys parvifolia
Po shlédnutí fotek z bambusária od Szomolánye a jeho informací, jsem se rozhodl přehodnotit moje pěstování bambusů. Byl jsem přesvědčen, že moje rostliny mají dostatek místa, ale jde vidět, že nemají. Jde vidět, že se pořád mám co učit a informací není nikdy dost.
Proto jsem se rozhodl udělat dostatek místa Phyll. parvifolii cca 10 x 5m a přesadím na nové místo Phyllostachys dulcis sp. Kew, kde mu vytyčím cca 5 x 6-7m. na původním místě má jen 2 x 3m a nemá se kam již rozšířit. Když jsem ho vysazoval, tak jsem neměl k uvedenému druhu moc informací a také se mu ze začátku moc nedařilo a pravidelně namrzal. Teď, když je rostlina starší, tak je více odolná. Bohužel to odnese Bashanie fargesie, kterou jsem se rozhodl přestat pěstovat. Bashanie mi opakovaně vyhání nové stébla i 10m od rostliny a na straně k sousedům, kde mám asi 5 let zakopanou zábranu mi vyhnala stéblo u sousedů a to není dobré. Bohužel jsem tam tenkrát dal zábranu je 70 cm a to již Bashanii nestačí. Jsem si vědom, že zábrana měla být 1m, ale tak nějak jsem doufal, že to bude stačit. Několik roků to stačilo, ale již nestačí.
Ještě se znovu pokusím dát šanci Phyllostachys vivax Aureocaulis, který uměl v zimě pěkně omrznout. Když se mu bude dařit, tak mu ponechám dostatek prostoru, protože je to nádherný druh.
U ostatních druhů mám již vesměs kořenovou zábranu, tak ty přesazovat nebudu.
Jinak jsem si pořídil v Lídlu pilu ocasku (PARKSIDE) a s ní se stébla pěkně vyřezávají.