wufeng napsal:Kdy jsi tam byl? Nemáš nějaké fotky? Zajímalo by mě, jak to tam po letech vypadá. Těch prorostlých druhů do sebe tam asi bude mít víc. Nějak to nestíhá a už tenkrát se mu to vymykalo z rukou.
Wufengu, sorry, opožděně jsem si všiml, že jsem (neúmyslně) neodpověděl na dotaz.
U Prinse jsem byl v červenci 2016, ale úplně jsem tam zapomněl fotit (!), což mi došlo až potom. Mám jen pár fotek větrných mlýnů, mostu přes moře v Amsterdamu, ze ZOO v Apeldoornu a tak. Ale u Prinse jsem byl v transu a nefotil.
Místy to tam má trochu džungli, ale mě se to tak líbilo. Doma taky bambusy pěstuju bez fólie, a když lezou, kde být nemůžou, tak je vytrhnu nebo ucvaknu.
Hodil jsem s ním řeč, takže jsem dostal pár rad (neříkám, jestli jsou to rady dobré/správné, předávám, jak jsem dostal):
- nepoužívat chemická hnojiva, nýbrž výhradně organická
- hojně mulčovat
- přidávat lávový prach pro mineralizaci (to hodně zdůrazňoval)
- zalévat odraženou/odstátou vodou (ne studenou ze studně či vodovodu)
Nejsilnější stébla měl aktuálně u té parvifolie a u vivaxu, kde snad míval přes 7 cm (nevzpomínám, který kultivar), ale to mu zmrzlo.
Atrovaginatu jsem tam okamžitě poznal podle vůně. Měl ji určitě přes 10 m vysokou, parvifolii taky. Porosty se vzájemně prolínaly a poznal jsem je jenom podle vůně. Tvrdil, že ta parvifolie u něj zprvu živořila a skoro chcípla. Po dvaceti letech z ní má giganta. To mě trochu povzbuzuje, neboť moje parvifolie taky živoří a letos hodila jen asi čtyři tenoulinké (0,5 cm) výhonečky, jinak nic.
--------------
Moje atrovaginata má letos zatím našlápnuto na více než 7 metrů (doufám), protože teď je na šesti metrech a jede dál. Nejdelší články měří až 35 cm. (Proti bashanii s jejím 50 cm ještě nic, ale na druh, který by měl mít spíše kratší články a být podsaditější, je to docela nečekané).