Téma: Poměr tloušťky a výšky stébla
Čau. Všude se dočítám (v knihách, na webových stránkách českých i cizích), jak speciálně atrovaginata má v poměru k malé výše poměrně tlustá stébla. Moje zkušenost je ale jiná.
Letošní stébla přesáhla 6 m při tloušťce stonku (měřeno uprostřed mezi kolénky) 3,3 cm. To je skoro stejně jako u alpiny (loni 6,4 m při stejné tloušťce) a bashanie f. (lehce přes 6 m při 3,2 cm).
Zhruba to odpovídá poměru 1 cm / 2 m.
Odpovídají tomu i moje pozorování z Holandska a Německa. Viděl jsem:
Bashanii f. 4 cm/8 m, 5 cm/10+ m
Atrovaginatu 5 cm/10+ m
Parvifolii 6 cm/ 10+ m (hned vedle zmíněné atrovaginaty - stejně vysoké, ale parvi tlustší)
Viridiglaucescens 5 cm/ 10 m
Nebo údaje jiných pěstitelů (např. Alpina 2,8 cm/ 5,5 m)
Pokud je některý z "našich" bambusů opravdu neúměrně tlustý, pak spíše parvifolia (Kimmei 8-10 cm/ 10 m), nikoli atrovaginata.
Kde se bere ten věčný mýtus o relativně tlustém stonku atro? Mluvil jsem s Hansem Prinsem, ten tvrdí, že v Belgii je atrovaginata vysoká 16 m, ale neříkal nic o tom, že by měla v průměru 15 cm či tak, jak by se dalo očekávat, kdyby měla mít 6 cm při 6-7 metrech. Myslím tedy, že je ten poměr u většiny bambusů podobný, snad ty tlustostěnné (bashania) mohou mít menší průměr, protože jsou pevnější.
Mimochodem, letos má moje atrovaginata poměrně dlouhé články - měřil jsem je - až 30 cm. Asi to je tím, že období růstu stvolů se trefilo do letních teplot. Z minulých let jsem vypozoroval, že to má opravdu vliv.