zaslal karlos.mexican: -třetí díl - bambusy v mexiku, je ze státu veracruz
https://www.youtube.com/watch?v=6JRMG3IzcCo
-žlutý bambus - http://www.caldwellhort.com/html/bamboo … ttata.html
na google earth je to malý trs. průjezd kamery je určitě několik let starý. od tý doby to tam zarostlo a poznal jsem to místo na google earth podle značky chodci a na protější straně je cedule - hielo cerro azul 24 hrs.
mrkněte na GPS - 21°12'12.09"N 97°44'47.28"W
opouštíme město cd victoria a přesouváme se v noci přes šílený, přístavní město tampico, kde bloudíme a hledáme výjezd na neplacenou silnici směrem na městečko naranjos. když se poněkolikáté ptám na cestu , tak mě v jednom krámku říkají dvě ženy, že to není dobrý nápad. bílej a jet v noci po této silnici. prý tam řádí jeden mexický, drogový kartel. máme se prý ubytovat v hotelu ve městě a jet až ráno. po krátké poradě s klukama to risknem. jedeme bez zastávky a před naranjos bereme hotel - tři sta pesos pro tři, to je 450,-kč a je s klimatizací (ubytování za poslední roky nezdražuje). celou noc leje a ráno je zataženo ale hic. vyrážíme směrem na poza rica, kde jsou v deštným pralese úžasný pyramidy el tajín. před vesnicí cerro azul zastavuju u trsu žlutého bombusu, parádní tyče tak 8cm, fotim i jeden nový výhon. pokračujeme v cestě a zase prší. po nějaké době děláme krátkou pauzu. u cesty jsou pomerančový a banánový sady, ale mě zaujal trs bambusu uprostřed. přes promáčený terén nebylo možný k němu dojít a tak ho fotim jen z dálky. déšť je vytrvalý a tak další mohutný trs u silnice fotim pouze z auta. dál už jen jedeme až do pobřežní vesničky palma sola a je stále pod mrakem.
- bambusy u pascala - rod guadua
mrkněte se. jsou tady vypsaný bambusy co rostou v mexiku - http://www.guaduabamboo.com/distributio … -of-mexico
jedna ze zastávek na letošní cestě byla u mexické rodiny, kterou velmi dobře znám. bydlí v malé vesnici mesa el veinticuatro kousek od pobřeží mexického zálivu. uvítání bylo velmi vřelé a paní domu nám hned nabízí něco k jídlu. slušně odmítáme a pijeme pouze kávu a jejich domácí buchty s polevou z cukrové třtiny (chuťově výborný), přitom mluvíme o všem možným a já se mezi řečí zmíním, že kromě kaktusů chci také nafotit bambusy, které v mexiku rostou. pascal okamžitě odpovídá ,,tady taky rostou". a tak už nezbývá než přesvědčit otrávené kolegy, kteří když v posledních dnech uslyšeli slovo bumbus, tak jim naskákala kopřivka, aby se taky přidali. vše domluveno a vyrážíme. cestou mě pascal vypráví, že bambusy tady pamatuje už jako malej a jeho děda z nich stavěl domky a taky přístřešky pro domácí zvířata. teď už ho prý moc nepoužívají. to jsem mu dal za pravdu, protože neni moc staveb, kde by byl opravdu využit . náhle mě ukazuje na stráň pod náma a hned si všimnu dvou trsů ke kterým scházíme. tento druh jsem vám už ukazoval, ale tady je větší vlhko a u některých tyči jsem viděl opadané a nebo spíš uhnilé pochvy.
v sušších oblastech byly celý zabalený i starý tyče. pascal vůbec nereaguje na slovo bamboo u nich je to prostě ,,caňa de vaquero" něco jako kovbojskej rákos. pochvy jsou chlupatý jako u rodu bashania a má také velké listy. tyče rostou v tak těsným trsu, že kdyby to byl souvislý porost, tak tim člověk ani neprojde. místní jednotlivá stébla odsekávají mačetou a ten zbytek rychle uhnije a snadno se vylomí. dělam pár fotek a protože začíná bejt hrozný vedro vracíme se zpět. doma už nás čeká prostřený stůl s tradičním vesnickým jídlem, kukuřičné tortily, plněné fazolovou pastou na jemno nakrájenou cibulkou, kravským sýrem, tvarohovitého tipu a na dochucení nesmí chybět salsa, která pálí jako čert. k pití máme naředěnou pomerančovou šťávu, doslazenou třtinovou vodou. po odpolední siestě jsem se rozloučil a s příslibem, že zase někdy přijedu opouštim tuto velmi pohostinou rodinu. vracíme se na pobřeží do vesnice palma sola, balíme věci a jdeme se ještě vykoupat do moře. poslední fotka je z restaurace, kde jsou využity bambusové tyče jako trámy.
tak a to je konec dalšího dílu.
zdar bambusáci
karlos