Moje kytka je od p. Rezla z roku 2008. Jak byla množena, nevím.
Ale ten problém nemáme jen my: <http://www.bambooweb.info/bb/viewtopic. … amp;t=5802>
Jak vyplývá z diskuse našich amerických kolegů, může jít jednak o vliv počasí (ochlazení po teplé periodě), ale spíše o vlastnost atrovaginaty, totiž že vyzrávání internodií probíhá víceméně rovnoměrně po celé výšce stébla a tak jsou v určité fázi velmi zranitelné, mají těžký vršek a měkké stéblo (na rozdíl třeba - jak uvádí přispěvatel "stevelau1911" - od Ph. dulcis, kde články v horní části bambusu už narůstají na zralejší spodek). Cituji: "I like the idea that they are simply vulnerable when they are around 3/4 done with their vertical growth. Some bamboos like dulcis tend to grow out their bottom nodes much quicker than their top nodes, but atrovaginata seems to elongate all of their nodes simultaneously which can make them top heavy, and vulnerable to breakage."
Člen fóra "dependable" přidává další myšlenku a tvrdí: (cituji) "I am not sure, but I believe these plants used hydraulic pressure to push up new shoots before they harden off. Ever notice water droplets at top of rapidly growing shoots? Water supply is critical during whole shooting process for maximum survival." Čiliže domnívá se, že rostliny během kritického období potřebují hodně vody, aby udržely hydraulický tlak.
Když se už zlomí, tak je někteří přivazují stejně jako my, a jiní doporučují zakrátit nad kolínkem.
Takže uvidíme letos, zkusím hlídat vodu (i když jsem to dělal i loni), ale jestli se mi pořád budou lámat ta nejtlustší stébla, pak uvažuji, jestli vůbec má cenu tento bambus pěstovat.