Zdravím Vás všechny. Musím se podělit o radost, dočkala jsem se prvního výhonku. Kontroluju každý den, ale měla jsem teď před týdnem trochu šrumec a po dvou dnech přijdu a nádherný výhonek 5cm výška u Phyllostachys atrovaginata. Podle kalendáře přesně měsíc po vysazení. Od minulého pátku (dnes je úterý) vyrostl na 17cm, rychlost růstu asi nic moc, ale já jsem nadšená. Akorát pořád hledám a je tam opravdu jenom jeden, škoda, ale asi co bych chtěla, sazenice byla jen jedno stéblo, podle uřezaného starého stébla odkopek. Těším se, co předvedou další.
Sazenice mi po výsadbě trochu prochřadly, prosychyjí listy, je to normální? Hodně špatně vypadá Phyllostachys aureosulcata aureocaulis, v růstu pokračuje jen jedno stéblo a zbytek je nějaký zaschlý, tak doufám že se vzpamatuje. Ale chtěla jsem se zeptat na sazenici co si koupili moji rodiče, je to Ph.vivax aureocaulis a ta je na tom podstatně hůř. Při kupování byla krásná od pana Rézla z Němčic, jeden den byla ve světlém sklepě a pak ji dali naši normálně ven na slunko, kde byla v květináči asi měsíc než ji vysadili. Vypadá že je úplně uschlá, stočené hnědé lístky, zalévali hodně. Myslíte že to má ještě šanci, že by třeba z kořenů znovu obrazila? Mají tu sazenici ostříhat, nebo nechat tak a čekat? Hnojit nebo nehnojit?
Pošlu Wufengovi fotky. Mějte se krásně a ať Vám to letí. A posílejte fotky nových výhonků, určitě je nás tady hodně, co na to lačně čekají a jsou zvědaví.
Phyllostachys atrovaginata výsadba 8.4.2009
Phyllostachys aureosulcata aureocaulis výsadba 8.4.2009
Phyllostachys sp. Shanghai 3 a Phyllostachys vivax aureocaulis výsadba 11.4.2009
Měsíc a půl po výsadbě:
První výhonek Phyllostachys atrovaginata