davor napsal:U mne zalévání v zimě ničemu moc nepomůže. Když už přijde obleva, odtávající sníh promokří zeminu, i když pomaleji, než přímá zálivka, ale bez teplotního šoku. Pěstuji ale jen ty nejodolnější a taky asi záleží na typu půdy.
Nejlepší zimní ochrana je, ze zkušenosti, hodně sněhu. Co se dá ohnout, zaházet tím bílým kur... Pod sněhem vydrží i týdny bez poškození mrazem, sluncem, suchem. Starší a větší rostliny si s tím poradí samy.
Něco jiného je snažit se udržet v kondici méně odolné druhy, malé sazenice, třeba sužované holomrazy apod.
Já mám pocit, že zalévání pomáhá. Naprosto souhlasím s ...
davor napsal:Nejlepší zimní ochrana je, ze zkušenosti, hodně sněhu. Co se dá ohnout, zaházet tím bílým kur... Pod sněhem vydrží i týdny bez poškození mrazem, sluncem, suchem.
Ale i s...
petrpan napsal:Tak hlasim, ze jsem to vcera poradne prolil a hodne to pomohlo. Listy se krasne rozbalili. Myslim, ze kdybych to neudelal, odtavajici snih by pomohl az pozdeji a mezitim by mozna nenavratne uschlo vic listu.
Naházel jsem k bambusům co nejvíc sněhu, někde mám až 1 metr vrstvu. Využil jsem i sníh z chodníku, než to tu posolili. Na mrazy to funguje výborně, ale pak se zpomalí odtávání, někdy až o několik dní, takže voda odtává pomalu a ikdyž je jí ve výsledku dost, intenzivní zalití hned na začátku oblevy mi přijde lepší. Zalil jsem včera, a dnes mi i přes noční slabé mrazy přišlo, že listy už jsou mnohem víc zavodněné. Zalévám ale z jímky na dešťovou vodu, takže není o tolik teplejší a teplotní šok nezpůsobí. To ale mluvím o Praze, kde to jde, jinde to nechávám na přírodě a taky to stačí.