Re: zima 2016-17
zaslal: karlos.mexican
Fargesia Viking
Fargesia Viking list
Fargesia sp.Jiuzhaigou 4
Fargesia sp. Jiuzhaigou 4 list
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
forum.bambusy.info » Bambusy - Pěstování » zima 2016-17
Stránky Předchozí 1 2 3 4 5 6 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
zaslal: karlos.mexican
Fargesia Viking
Fargesia Viking list
Fargesia sp.Jiuzhaigou 4
Fargesia sp. Jiuzhaigou 4 list
Phylostachys aureosulcata spectabilis v Praze zatím úplně v pohodě. Nejvíc tu bylo -18°C.
Stejně tak Phylostachys atrovaginata se zatím tváří, že zima jí vůbec nevadí.
Perfektně se drží Sinobambusa intermedia. Bambus u kterého jsem nečekal skoro žádnou zimovzdornost každým rokem překvapuje víc a víc.
Na Phyllostachys vivax Shanghai už toho začíná být moc. Listy už jeví známky poškození. Kolik z toho vydrží do jara se uvidí. Začínám pozorovat už i mrazové poškození na stéblech. Pletiva se začínají třepit.
Tak jsem dneska udělal kontrolu na zahradě a jde vidět, že tento rok poškození bude. Zatím jsou u mě poškozené Bashanie fargesie, Phyll. Shangai 3 a Phyll. vivax aureocaulis. Převážně spálené listí od mrazu. Už aby bylo po zimě.
Dnes jak bylo tepleji se mi vsechny listy rozvinuly, ale vsechny jsou zlute.. Co to znamena?
Dnes jak bylo tepleji se mi vsechny listy rozvinuly, ale vsechny jsou zlute.. Co to znamena?
U mne se takto trochu vyrovnaly žluté listy u P.A.Aureocaulis. Je zajímavé, že i když jsou úplně žluté, na omak nejsou úplně suché (křehké, lámavé) a nejde je jednoduše odlomit, moc neopadávají samy.
Jinak všechny rostliny vypadají jako suchá sláma, jen uprostřed větších trsů je trochu zeleno.
Řekl bych, že je to tím, že jsou poškozené (namrzlé, vysušené) a při oteplení a zejména je to vidět při dešti, nasají vodu. Dost často pak takové listy postupně opadají. Kontroloval jsem listy při oteplení a zatím se mi nezdálo poškození moc velké, ale načaté jsou a obávám se, že tahle další vlna mrazů je dorazí a listy půjdou pryč.
No rozhodne ocekavam ze ty zlute listy pujdou pryc, da se ale nejak poznat ze rostlina jako takova je v poradku? Treba podle toho ze se ty listy rozvinuly, prestoze jsou zlute?
Důležité je, jestli vydrží listové pupeny. Při bližším pohledu jsou na větvičkách vidět. Když jsou vypouklé, bez poškození na jaře z nich vyrostou nové listy. Když zmrznou bývají někdy placatější, při doteku se drolí, je na nich vidět poškození, někdy to ale chvíli trvá a mohou zpočátku vypadat normálně, je zde určitá setrvačnost. Teď při těch mrazech to ale skresluje, počkal bych až to přejde.
Většinou mám vypozorováno, že to funguje zhruba takto. Pokud nejsou poškozené všechny listy, nebo jen jejich části, tak pupeny s největší pravděpodobností opět vyrazí. Když odejdou všechny listy, pupeny je brzy následují. Pak vyrazí jen některé, nebo žádné. Často se stalo, že z celého stébla vyrazilo jen pár pupenů, třeba tři, čtyři. A to je stejně k ničemu. Ale tady je mrazivo - větrný kraj, snad v nížinách nebude tak zle. A pozor na zmrzlou půdu a slunce po oteplení. Jednou mi to tady vydrželo do jara zelené, v březnu do toho vlítlo slunko, půda zmrzlá a bylo "posekáno"...
Nazdar chlapaci,tak koukam na ty vaše fotky a rikam si jaky mate štěsti ,že vam to moc nepomrzlo.U mě bylo i -30C° a napadlo přez 60cm sněhu.Komplet všech 40 druhu je rezavejch jak liška.Doufam,že snad kořeny to přežily a najaře něco vobrazí.No na jaře uvidíme.
Stránky Předchozí 1 2 3 4 5 6 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
forum.bambusy.info » Bambusy - Pěstování » zima 2016-17