wufeng napsal:To by mě zajímalo, kde je ta hrana pro bambusy. Kolik dusíku na m2 je maximum. Při pokusu by se asi muselo zalévat čím dál větší koncentrací, než by začaly listy žloutnout. Možná ale je ta hrana tam, kde to ještě nežloutne, ale pletiva jsou řídká, nevyzrálá, to ale nevím, jak bych v domácích podmínkách zjišťoval. Trošku jsem s tím experimentoval, rozpustil naddimenzovanou dávku močoviny ve vodě a kus s tím zalil a zatím dobrý. Bambus roste vesele dál. Musel bych to na něj snad nasypat rovnou z pytle, abych ho odrovnal.
Hmm, přesný údaj jsem nikde nenašel. Ani já jsem ještě hnojením nezpůsobil žádnou újmu, myslím. Vím, jaké příznaky by měla rostlina vykazovat při přebytku dusíku, to jsem ale nikdy nepozoroval. I když nevylučuji, že letošní zimní škody na listech nemusely být jen vinou mrazů - možná jsem bambusy zčásti oslabil hnojením.
Zkušenost z dětství: když se nám nechtělo domů na záchod, čůrali jsme na dvoře na jedno místo. Po letech tam byl vypálený flek, ale v jeho okolí byla nejbujnější, nejzelenější tráva. Dařilo se jí tedy v místě, kde byl oproti širšímu okolí značný přebytek dusíku, ale ne takový, aby ji spálil.
Mimochodem, moč (i lidská) je teď docela hitem mezi organickými hnojivy. Obsahuje totiž kromě živin (hlavně dusíku) také auxiny, konkrétně kyselinu indolyl-3-octovou, která se chová podobně jako růstový hormon (v rostlinách, takže fytohormon). Tudíž netřeba za drahé peníze kupovat chemii s regulátory růstu, stačí se (když to nikdo nevidí) pod bambus vych... (Elegantní řešení je někde v ústraní do nádoby s vodou a ihned za čerstva zalít :-) Ovšem naředit nejmíň 1:8 - nebo i víc.
Mít velkou zahradu, udělám taky jednoduchý několikaletý experiment. Identické rostliny na stejném stanovišti: 1 kontrolní bez hnojení a pak několik, které bych hnojil postupně se zvětšujícími dávkami. Vést si přesnou dokumentaci o dávkách a stavu rostlin vč. fotek. Nemůžu, nemám kde. Nechce se toho někdo ujmout?