Moje atrovaginata je od Pavla Rezla právě z roku 2008 (kdy už mohlo jít o meristém, ale u mě nevím). Je pořád dost nízká (4 m) a stébla nic moc. Ph. alpina už po těch letech měla tak o metr a půl víc. Ale ono je to asi i tím, že mám blbou, neúrodnou zem a je tady chladněji než u vás.
A buď rád, že tam dole máte teplo. Vodu můžeš většinou vždycky dodat, ale teplo ne. Ano, je pravda, že déšť je déšť a ideální by byla kombinace nočních dešťů a denního slunce, ale kdo z nás to tak má, že? Tady je třeba už od pondělí kosa, teploty mezi 11 a 15 stupni. Asi máš, Jiirko, i dobrou půdu, ne? Ale buď vděčný za to klima, co máte. Tady, i když je chladněji, taky bylo sucho a musel jsem zalévat skoro denně. Vidím to úplně stejně jako ty, že všude kolem leje, jenom nám se to vyhýbá :-)
Pořád ještě té atrovaginatě trochu věřím, ale jestli ještě tak dva tři roky bude stagnovat a do tří let neuvidím aspoň 4 cm stéblo, tak zauvažuju o změně druhu. I Bashanie, kterou jsem zasadil až v roce 2009, je vyšší. A hlavně se neláme, nikdy, ale opravdu nikdy.