Téma: Phyl. atrovaginata - lámání stébel - poraďte, prosím
Ahoj. Mám problém. Každoročně se mi během růstu zlomí asi 20 % nových stébel. A to včetně těch nejsilnějších. Dokonce spíše právě ta silnější jsou na to náchylnější. Jakmile se rozjedou a dosáhnou zhruba 2/3 očekávané výšky, výhonky se asi ve třetině od země zlomí. Buď úplně, že se už nenarovnají, nebo částečně, takže se ještě opět ohnou nahoru a rostou dál (jako genikulace, ale ve výšce 1,5 až 2 metry).
Mám tři druhy, kromě atrovaginaty i Phyl. alpinu a Bashanii fargesii. Pouze u alpiny lze u slabších stébel někdy pozorovat typickou genikulaci (u země). Tlustších prutů se to netýká. Bashania vůbec nezná, co to je zlomený stvol, je jako z ocele. Takhle zlobí jenom atrovaginata. Podmínky, co se větru týče, mají tak stejné.
Připadá mi, že proti zbývajícím dvěma druhům má atrovaginata poněkud křehké výhonky a že neudrží samy svou hmotnost. Zvláště když se při větru do nich opřou již stará vzrostlá stébla. Přitom letos v době vývinu stébel zatím skoro nefoukalo.
Je možné, že bambusu něco chybí? Nebo přebývá? Nějaký minerál?
Zalévám, snažím se o dostatečnou zálivku. Přelity nejsou, voda vsakuje. Hnojím, ale půda je chudá, tak si nemyslím, že by měly moc dusíku.
Neví někdo, co s tím? Nemáte podobnou zkušenost?
Díky