1

Téma: Pleioblastus shibuyanus Tsuboi - kvetení / záchrana sazenice

Momentálně kvete moje minuloroční sazenice Pleioblastus shibuyanus Tsuboi a nerad bych o ni přišel, protože se mi tenhle druh hodně líbí a chci ji záchránit.

Jak jsem se dočetl na webu nemusí to pro Pleioblastus znamenat nutně konec. Máte někdo zkušenosti jak sazenici zachránit ? Je nějaká možnost jak můžu aktivně ovlivnit, aby přežila nebo nezbývá než jen čekat jestli zrovna ta moje na to bude stačit sama ?

Díky za radu - ZiP

2

Re: Pleioblastus shibuyanus Tsuboi - kvetení / záchrana sazenice

Zdravím,
asi jako všem i mě  vykvetl a už je v kompostu.Jak to u vás dopadlo-máte někdo sazenice ze semínek?
Můj kvetl vedle květináče s velkými yucami a nějaká semínka se v nich sama ujala.Letos mají cca 20 cm,ale ani jedna není panošovaná.Je možné ho někde sehnat v původní krásné barvě?

3

Já už ho vyhodil a ze semen nic nebylo, takže ho nemám vůbec. V Evropě jsem zatím o panašovaném semenáči neslyšel, ale v USA už se nějaký objevil.

PunBB bbcode test

PunBB bbcode test

PunBB bbcode test

Uvidí se, jak se projeví časem.

4

Zdarec - snažil jsem se jí zachránit co to šlo - hnojení/lignohumát - ješte v létě bylo pár listů OK, ale teďka na podzim to vzalo rychlý konec. Stébla, kde jsou semena jsou ještě zelená, ale jinak není co zachraňovat. Byla to malá sazenice, takže z těch cca 10-ti semen nic nebylo :-( Doufám, že se zase brzy objeví !

5

zaslal Szomolányi: Posielam obrázky Pleiblastus shibuyanus Tsuboi novej generácie. Z vyše tisíc semenáčkov mám jeden výrazne bielo panašovaný od ktorého očakávam že nahradí ten starý, ak by náhodou neprežil.

PunBB bbcode test

PunBB bbcode test

PunBB bbcode test

6

Gratuluji. Měl jste štěstí, tak držím palce ať se mu daří. To panašování vypadá skoro stejně, jako u toho z USA.

7

tsuboj se mi taky vysemenil,ale je takový chcípáček, světle zelený. Panašování skoro vůbec, uvidíme jestli přežije, bude tuhá zima, všechny bambusy schazujou.

8

Zdravím,
taky mi připadá ,že letos je propad listů větší než jiné podzimy.Spousta žlutých listů,spadlých zatím není tolik,ale je po nich.Ještě si z nich rostliny něco vemou a brzy budou dole.
    Přikládal jsem to suchému podzimu,u nás¨pršelo za poslední dva měsíce několik dnů a hodně slabě.Snažil jsem se zalívat ,ale déšť je déšť.Takže vidím,že to padá i jinde.....