1

Téma: zima 2010-2011

Zdravím bambusáře,
zima kalendářně ještě nezačala a na Moravě 195 'm.n.m jsme měli v sobotu večer -20,6 st.C.Pěkně to začíná.Naštěstí bylo víc jak 40 čísel sněhu.Dnes při oblevě zatím vše krásně zelené.

PunBB bbcode test

2

Re: zima 2010-2011

Tady v Praze zatím taky spousta sněhu. Mrazy jsme tu měli tak poloviční, takže zatím vše zelené.

3

Re: zima 2010-2011

Tady u Broumova minimum necelých -20,ale už hodně dnů s místní specialitou,totiž s teplotou kolem -8 až -10 a větrem k tomu.Čili na zdecimovaných Phyllostachysech z loňské zimy už je to opět znát.Poškození listů do 20% a to začal teprve prosinec :-) Přemýšlel jsem,co by se stalo to omotat něčím,co neprofoukne,zdali by to pomohlo.Problém je v tom,že už se mi s tím ani nechce nic dělat.Buď to spálí mráz,nebo to rozláme těžký sníh...

4

Re: zima 2010-2011

U nas je zatim tak kolem -5 ,ale docela dost fouka. Nastesti napadlo o vikendu celkem dost snehu,tak jsem bambusy ohnul a zahazel snehem. Na listech nebylo do nedele zadne poskozeni a jestli vydrzi se uvidi na jare (pokud nesleze snih driv) :-)
Zatim se drzi a jsou krasne zelene i Ph. pubescens,ktere jsou v nevytapenem skleniku a teplota je tam kolem 0 , ale nameril jsem tam i -5 , takze jsem zvedavy jestli vydrzi. Na tech co mam doma v pokoji se objevily svilusky,tak jsem je postrikal Nissorumem 10 WP a snad to zabere.
To Skot: radsi nez omotat, bych je ohnul k zemi (i 3m stebla jdou krasne ohnout) a zahazel snehem, pripadne zakryl chvojim ,nebo jutovinou.Vic nez mraz jim uskodi prave ten vitr.Urcite bych uz nepouzil bilou netkanou textilii,ktera jim vic uskodi ,nez pomuze.

5

Re: zima 2010-2011

Zdravím Bambusáře
U nás v Ltm jsem na tom podobně. Minulý týden mrazivé dny i noci a ještě k tomu docela ostrý vítr. Můj nový letošní přírůstek Phyllostachys decora o výšce čtyři metry třicet z kraje vypadal velice dobře ale po těch silných větrech měl okamžitě stočené lístky ale o víkendu kdy u nás bylo asi kolem šesti stupnů nad nulou jsem tento bambus pořádně prolil.snad jsem udělal dobře to nevím ale druhý den měl lístky pěkně rozbalené tak nevím
Poradte někdo prosím zda jsem udělal dobře nebo špatně.

Zdraví Zdeněk z Ltm

6

Re: zima 2010-2011

Zalití, pokud je nad nulou pomůže. Taky jsem zalil. Sice jen dva kousky, ale aspoň to. Neměl jsem čas a než jsem se k tomu dostal, začlo zas mrznout. Bohužel zima ještě bude dlouhá, tak uvidíme co vydrží. Zatím je to ještě dobré, ale asi bude hůř.

7

Re: zima 2010-2011

Tak tady proběhla další noc s teplotou -20 a několik dní s mínus osmičkou a větříkem a je kompletně po listí.Týden před začátkem zimy,neni to smůla? :-) Rostliny měly přes 4 metry,po loňském zmrznutí narostly na 1,8m a vypadá to,že příští rok už budou tak půl metru :-) No jo,hlavně už bych se někde nerad dočetl o nějakém phyllostachysu do vyšších poloh :-) Zvláštní je,že jak napadalo rychle půl metru sněhu,tak i přes tyto dlouhotrvající silné mrazy,když odhrnu sníh,tak je pod ním bahno.Půda vůbec nezmrzla,naopak sníh odtává odspodu.Čili z toho plyne ponaučení,že mulčování ne vždy vše řeší.Voda zřejmě při mrazech z oddenků nemá možnost listy zásobovat,což je poměrně logické.Naproti tomu význam mulče se může projevit na jaře,kdy teplota vystoupí nad nulu a půda by byla zmrzlá.

8

Re: zima 2010-2011

Všechny bambusy Phyllostachys viridiglaucescens (letos na jaře zasazený, 2,5m vysoký cca 10m do šířky) a Pseudosasa japonica (1.5m na výšku a 20m do šířky) nám zešedly. Vypadají, že asi uschly. Teď je pořád i přes den pod nulou, tak nevím, jestli je máme zalít nebo až bude nad nulou. Nemáte někdo zkušenost, jak jim pomoc?

9

Re: zima 2010-2011

S tim se ted nic moc delat neda. Zaliti by jim asi prospelo, ale zaleval bych az budou teploty nad nulou.

10

Re: zima 2010-2011

japinka napsal:

Všechny bambusy Phyllostachys viridiglaucescens (letos na jaře zasazený, 2,5m vysoký cca 10m do šířky) a Pseudosasa japonica (1.5m na výšku a 20m do šířky) nám zešedly. Vypadají, že asi uschly. Teď je pořád i přes den pod nulou, tak nevím, jestli je máme zalít nebo až bude nad nulou. Nemáte někdo zkušenost, jak jim pomoc?


V jaké jste lokalitě? To jste osázeli opravdu velké plochy. Můžu se zeptat, proč jste vybrali zrovna tyhle dva druhy?

11

Re: zima 2010-2011

Na mem Phyllostachys viridiglaucescens zatim zadne problemy videt nejsou. Je krasne zeleny.

12

Re: zima 2010-2011

V Pardubicích v obytné zástavě, ale vítr tady taky fouká, ikdyž to není vítr z hor. Předevčírem jsme je zalili a z blízka vypadají lépe než z dálky. Uvnitř trsu jsou "tyče" zelené, vnější listy šedozelené stočené. Modlíme se. Vybrali jsme je tak, že jsme koupili to co měli a zasadili jako živý plot kolem zdi (Phyllostachys viridiglaucescens - ten je na tom lépe) a kolem pletiva (Pseudosasa japonica - ta nic moc. Dali jsme k ní zástěnu, aby trochu brzdila vítr.) Teď se staráme, ale vidím, že jsou zimnější druhy. Přečetla jsem si, že chtějí hodně mulče, tak jsem k nim přihrnula nadrcené větve cca 20cm do výšky. Víc nevím, jak jim pomoci to přečkat. Jak často se v zimě teda zalévá? Každých 14 dní nebo měsíčně? Když je má Tománek zelené, tak jsme je asi špatně zazimovaly nebo málo zalily.