I já hlásím 11 nových rašení stébel P. Shanghai 3, který ovšem po této poslední zimě ukázal, že zdaleka není tak odolný, jak se o něm psalo. Na loňských i předloňských stéblech zmrzly na 100% listy i pupeny, takže až ta zmrzlá stébla uschnou, budu je muset vyřezat. Stejně jako Shanghai 3 mi dopadl P. vivax aureocaulis, P. vivax 'Hwanwenzhu', P. humilis je na tom o něco lépe neboť raší nové listy z pupenů loňských stébel. Zajímavé je ža u sazenice od Wufenga P. vivax 'Shanghai', kterou sníh přibil k zemi aniž zlomil stébla, tak u něj nenamrzly ani loňské listy.
Takže z obřích bambusů resp. bambusů s tlustými stébly se mi pro naše podmínky jeví jako nejlepší tato trojka:
P. parvifolia, P. atrovaginata, P. kwangsiensis - ten však přece jen v listech cca na 50% omrzl.
Skoro ani lístek nenamrzl u P. rubicunda a Bashania qingchengshanensis. u Bashania fargesii zmrzly listy na 100%, ale perfektně již vyrašily na loňských i starších stéblech nové.
Josef Knap - Čelákovice - na levém břehu Labe 3km proti proudu od soutoku s Jizerou
Pepa napsal:Tak hlásím první výhonky (Náměšť nad Oslavou) Shanghai 3 - jeden tlustý výhonek, propinqua - 2 tenké. Měl jsem po zimě strach, že jsem o ně přišel, všechno mi přes zimu umrzlo. Ještě čekám na prouzení dalších, snad zimu přežily.