Re: Nové výhonky 2024
Tak moje Phyll. nigra nekvete, tak snad nezačne.
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
forum.bambusy.info » Bambusy - Pěstování » Nové výhonky 2024
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Tak moje Phyll. nigra nekvete, tak snad nezačne.
Naděje je vždycky. Moje Phyllostachys propinqua Li YU Gan přežila kvetení a už zase nabírá sílu.
Pro zajímavost. Phyllostachys nigra henonis naposledy kvetl v roce 1908. Masové kvetení ale nevyprodukovalo žádná semena. Kromě toho, že teď kvete hromadně ve Francii, Portugalsku, od roku 2020 také v Japonsku. Zaznamenal jsem zprávy i z USA atd. Jestli přežije se zatím neví. Zatím také nikde žádná semena neudělal.
Velmi zajímavé, že tehdy nebyly po kvetení žádná semena!
Že by se přeorientoval už jen na vegetativní množení?
Po mrazivých nocích tento týden to odskákala F. Rufa a její nový stébla. Jsou všechny ohnutá dolu a viditelně poškozená. Dají to, nebo je lepší je zastřihnout, aby rostlinu nevysilovaly?
Jak jste na tom vy?
Velmi zajímavé, že tehdy nebyly po kvetení žádná semena!
Že by se přeorientoval už jen na vegetativní množení?
Těžko říct. Kvetení bambusu je pořád záhada. Uvidíme co teď.
Po mrazivých nocích tento týden to odskákala F. Rufa a její nový stébla. Jsou všechny ohnutá dolu a viditelně poškozená. Dají to, nebo je lepší je zastřihnout, aby rostlinu nevysilovaly?
Jak jste na tom vy?
Jestli jsou ohnutá dolů a pomrzlá, tak nezbyde než se s nimi rozloučit a ufiknout je. Rufa naštěstí může dát další várku.
Tak nejen F. rufa mi pomrzla. Skoro dvoumetrové výhony F. sabrida jsou také pryč. Pomrzla Bashania qingchengshanensis, Sasa kurilensis Kiakebono a pár dalších. Menší výhonky u F. denudata Xian 1 a F. murieliae kupodivu vydržely.
Jinak mám na kaši acitinidie, magnólie a japoské javory.
U mě výhonky F.d.rufa přežily sníh i mráz bez problémů. Zmrzly ale předčasně vyhnané výhonky přesazeného P.a.spectabilis.
Jinak tři mrazivé noci odnesl vlašský ořech, réva a kiwi.
Tento rok jsou výhonky dříve. Už mi leze ven Phyll. aure. nigra, P. Shangai3 a vivax a nesměle P. parvifolie a atrovaginata.
Jsem rád, že ranní mrazíky co řádili u nás nepoškodila stébla Phyll. aure spetabilis, který byl dávno venku.
Přitom stolní hrozny, meruňky a Kaki mi omrzla a nebude žádná úroda.
Ahoj. Mně přežilo všechno.
Ph. alpina letos hodila zatím nejsilnější výhon - 4,5 cm v průměru. Několik čtyřcentimetrových už má z loňska a předloňska, ale tohle je zatím nejtlustší a tím dohnala atrovaginatu. Uvidíme, kam naroste. Zatím nejvyšší tyče byly 7m/4cm.
Bashania f. tyčky slabé.
Atrovaginata a parvifolia teprve začínají vykukovat.
Dělal jsem probírku a vyřezal jsem i několik velkých tyčí, které jsem konečně mohl exaktně změřit.
Největší bylo stéblo atrovaginaty - téměř na milimetr přesně 8 m a 4 cm. Pro zajímavost: nejdelší byl 13. článek, měřil na délku extrémních 39 cm a 39 mm průměr.
Než jsem ho zpracoval na kratší tyče, posloužilo jako měřidlo na ostatní bambusy. Takže:
atrovaginata má obvykle 6-7 m, nejvyšší 8,5 m; alpina přes 6 m, nejvyšší 7; bashania kolem 5,5 nejvyšší 6,5.
Na tloušťku jsou atrovaginata a alpina stejné: 3-4 cm (rekord u obou 4,5); bashania zpravidla 2,5 - 3 cm (ojedinělý rekord 4).
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
forum.bambusy.info » Bambusy - Pěstování » Nové výhonky 2024