Tady zatím vylezla Bashania fargesii. Slabší než loni i předloni (do 3 cm), přesto letošní nejvyšší výhonky dosahují už cca 6 m. Výhonků bylo extrémně moc, zhruba 80 - 100 na metr čtvereční. Většinou tenké, 2 cm a méně. Ponechal jsem jich jen asi 10 %, těch nejsilnějších. Letos vynechám hnojení a uvidím, co to udělá.
Phyllostachys alpina (viz fotky) - dvě tři stébla budou mít kolem 4 cm, takže jako loni, možná o nějaký milimetr víc. Snažím se vylámat všechno pod 3 cm, i když je mi to líto. První výhonky vyrašily až koncem května, výrazně později než loni. Teprve teď lezou. A byla zima, ještě před pár dny byly ranní teploty k 5 stupňům. Letních dnů bych napočítal letos na jedné ruce. Neroste to, články jsou krátké, zhruba o 1/3 kratší než u loňských tyček. Takže otázka, kam se až vyšplhají.
Pak ještě Sasa kurilensis - šíří se jako maliní.
Atrovaginata i parvifolia spí. Parvifolia ovšem u mě vyráží někdy až v červenci. Loni kupodivu nevylezla vůbec. Ani jedno stéblo. Už začínají narůstat nové lístky, takže myslím, že to co nevidět vypukne. (Zajímavé je, že Phyllostachys nejdřív vyhání listy, potom výhonky. Bashania naopak.)
Phyllostachys alpina