Téma: Konzultace bambusové stěny
Ahoj,
s bambusy jsem nováček, zatím mám akorát pár rostlin fargesie.
Manželka si přeje odstínit kus podél plotu, tak mě napadlo použít na to bambus. Je to totiž docela blízko domu a plotu, tak se mi nechtělo tam dávat nějaký rychle rostoucí strom..
Jedná se o podlouhlý obdélník cca 2,5 m x 15 m, na jednom konci se zužuje až k 1,5 m.
Nyní jsem ve fázi kopání rýhy pro kořenovou bariéru :-) Kopu na hloubku 60 cm, s tím že bych potom pořídil 2mm HDPE folii (PENEFOL® 950/2,0/1000), 1m vysokou, podél plotu bych ji nechal klidně trčet ven, abych tam nemusel moc řešit přerůstání vrchem, jelikož tam je špatný přístup. Jinde bych ji po usazení podle potřeby zkrátil.
Skladbu půdy mám cca: 10 cm ornice, potom jíl. Lokalita je Českolipsko, 300m n. m.
Co by mě (mimo jiné) zajímalo:
Jaký druh zvolit, manželky požadavek je "aby to bylo rychle a vysoké - co nejvíc" já bych k tomu přidal, že by měl být co nejvzpřímenější.
Na jednom konci je převýšení 1 m na 2,7 m pozemku. Musím tam kopat hlouběji -- rhizomy z nižší části se budou snažit růst vodorovně, nebo se budou držet v "konstantní hloubce od povrchu"?
Není 2mm folie zbytečně tuhá na manipulaci?
Kolik rostlin zasadit, popř. více druhů z důvodu možného kvetení?
Samozřejmě uvítám i jakékoliv další rady. Tady jsou obrázky, které řeknou víc než tisc slov, se situací: https://ibb.co/album/YT0KJV