Téma: Pomoc při určení druhu
Zdravím,
rád bych poprosil o pomoc při identifikování druhu bambusu.
Foto jsem s dovolením poslal Wufengovi, prosím o sdílení.
Pokusím se ve stručnosti popsat něco málo z historie tohoto bambusu. Bambus jsem získal přibližně před 23 lety, kdy jsem si odkopl malou sazenici u známého na zahradě, který v té době pracoval v ZOO v Plzni, odkud si bambus pravděpodobně přinesl.
Bambus přežil a během dalších více než 15 let se z malé sazenice stal nádherný solitér s průměrem trsu přes 1,5 metru a o výšce do 3 metrů. Poté bambus vykvetl a postupně uhynul. Nechal jsem celou suchou rostlinu v tom stavu, v jakém byla na místě několik dalších let. Když jsem pak bambus likvidoval, našel jsem uprostřed tři nové sazenice, které na místě pravděpodobně samy vyrostly ze semen. Jedna z nich moc neprospívá, zatímco zbývající dvě se zdají být vitální a dobře narůstají.
Bambus má drobné listy, které stáčí na slunci i na mrazu a nádherně zbarvená stébla, která jsou v barvách od žluté, přes vínovou, až do tmavě hnědé. Zimuje naprosto bez problémů. Momentálně je vysoký přibližně 1,5 metru, ale letošní výhony jsou mnohem silnější a tak očekávám, že bambus tuto výšku letos překoná.
Zajímalo by mě, o jaký druh se jedná.
Děkuji za pomoc.
Tomáš