Taky přidám svou zkušenost s kořenovou bariérou.
Mám 35 metrů dlouhou přístupovou cestu k RD, kterou chci mít lemovanou živým plotem z bambusů. Šíře živého plotu je od 2,5m a postupně se zužuje na 1,5m. Na začátku mám jednu solitéru Fargesia Rufa a pak následují již v kořenové bariéře Pleioblastus chino Elegantissimus s větším rozestupem Indocalamus Latifolius “Hopei” a pak Phyllostachys Alpina a Phyllostachys Aureosulcata "Harbin Inversa"
Tyto dva Phyllostachysy chci mít celou zbývající část plotu až k domu. Ještě nevím jestli na střídačku po jedné rostlině nebo do delších skupin. Nechám si poradit.
Využil jsem toho, že mi k domu kopal bagr přípojku a před zasypáním jsem tam vložil kořenovou barieru. Koupil jsem 25x2m roli HDPE 1,5mm a tu podélně rozřezal na třetiny (po delším koumání je toto nejlevnější varianta, asi 80kč za metr šíře 66cm).
Zatím mám zasazeno po jedné rostlině. A bariéra potřebuje časem dodělat i ze strany k sousedovi. Už při obkopávání 2 roky zasazených rostlin jsem narazil na desítky rhizomů, takže akce byla za pět dvanáct.
(PS omlouvám se administrátorovi, že vkládám každý obrázek zvlášť do samostatného příspěvku, ale systém/hosting mi nedovoluje vložit více než dva odkazy do příspěvku)