Re: Fargesia Nitida
Taky by mě zajímalo, co je tím hlavním spouštěčem rolování. Nejde zřejmě jen o přímou reakci na pokles teplot, nebo sucho. Zejména Jiuzhaigou 1 mi často neočekávaně sroluje listy i v létě, kdy mám pocit, že zalitá je dost. To samé v zimě. Roluje ikdyž se mi nezdá, že je moc zima. Možná preventivně při nějaké kombinaci faktorů zmenšuje plochu listí.
Další Jiuzhaigou co mám v zemi ale nerolují zatím moc. Je obrovský rozdíl mezi jednotlivými klony. To samé u nitid. Tam pozoruji také velké rozdíly. Zejména nové semenáče Nymphenburg rolují brzy a často. Těm to ale sluší. Naopak to podtrhne jejich štíhlost. Trochu mě to štve u Vikinga (kříženec z Holandska). Roste sice bombasticky, ale roluje poměrně snadno.
Zřejmě je spouštěč rolování u některých rostlin nastaven citlivěji než u jiných a vyhodnotí dannou situaci jako vážnou a spustí proces ochrany dřív než je potřeba. Možná by to mohly být i biologické hodiny. To by se asi dalo vypozorovat několikaletým zaznamenáváním, kdy rostlina roluje, zda pravidelně v podobný časový úsek a v jakých povětrnostních podmínkách. To je ale úkol pro pečlivého statistika a to já vůbec nejsem. Radši koukám do zeleně, než abych o tom vedl statistiky. Nechceš se do toho pustit?