Prvním rokem po vysazení se bambusy (zvláště menší sazenice) mohou chovat nestandartně. Tedy omrznutí i jarních stébel nemusí nutně prokazovat malou mrazuvzdornost rostliny. Důležité bude, zda se to omrznutí jarních stébel bude opakovat i v dalších letech.
Já jsem vždy na pochybách, co skutečně způsobil mráz a co je důsledek nedostatku vlhkosti v půdě. Taková ta pergamenová zeleň suchých listů podle mě svědčí o zmrznutí listů. Tak mi mrzne každoročně Phyll. aurea. Když však listy nebo jejich okraje schnou přímo do žlutohněda, tak si myslím, že to nasvědčuje vysušení. Nejen v suché půdě, ale i jako následek zmrzlé půdy. Pod sněhem ani za mrazu listy neuschnou. Vítr a slunce je nad sněhem vysušit může.
Jistě trvá nějakou dobu, než vlhkost hnojivo rozpustí a hnojivý roztok kořeny nasají. Záleží na formě dodávaného hnojiva. Hnojit až když bamusy vystrčí výhony je dost pozdě. Někde jsem četl, že nové výhony začnou růst, až když se půda ohřeje na nějakých 15°C. Loňský podzim to nepotvrzoval, protože výhony vyrážely i když bylo poměrně dost chladno. Půda zatím zmrzlá není a ani během zimy nijak zvlášť nebyla. Kořeny bambusů tedy zatím mohou v zemi růst a zakládat na nová stébla. Když stále rostou nové listy, bylo by divu, kdyby kořeny nerostly. Nové výhony však vyrazí až při nějaké vyšší teplotě. Vyrazí bez ohledu na to, zda rostlina byla či nebyla předem či v té době pohnojena - zvláště dusíkem. Jistě se dá usuzovat, že nové výhony nerostou z toho, co právě je v půdě kolem rostliny, ale z předem připravených zásobních látek. Proto při brzkém pohnojení by se měla zvýšit zásoba pro růst, ale nemuselo by to mít větší vliv na začátek růstu výhonů.
Pravdou je, že pokud pak příjdou mrazy, tak u silněji rostoucí rostliny toho zmrzne víc. Ale větší újma tím by přihnojené než nepřihnojené rostlině vzniknout neměla.
V zimě na zmrzlou půdü se nehnojí proto, že minerální látky by bez užitku voda vyplavila a odplavila. Tedy byla by to zbytečná práce.
Mrazy, které možná přijdou, snad nebudou ty dvacetiosmi stupňové (co jsou kousek od nás) a nebudou snad trvat týdny, aby půda do hloubky mohla promrznout. Z toho mi vyplývá, že nynějším přihnojením by se nemělo nic zkazit. Při nejhorším jen hnojivé minerály bez užitku odtečou.