Téma: Yuccy - Praha - prosinec 2014
Po mnoha letech pěstování několika druhů juk bez ochrany na zahradě v Praze mi jako nejodolnější zůstaly tyto.
Nejrozšířenější a nejběžnější Yucca filamentosa (flacida) - menší, keřovitá, hodně odnožuje
Z jiného zdroje Yucca filamentosa (flacida) - tato je trochu odlišná od první, je mnohem větší, jinak barevná a častěji kvete. Je také mnohem více na slunci, takže to může být způsobeno tím. V oběhu je ale mnoho semenáčů, takže se mohou lišit vzhledem.
Jediná, kmen tvořící, která mi přežila je Yucca recurvifolia.
Z barevných mi trochu překvapivě nejvíc drží Yucca gloriosa Variegata
Yucca filamentosa Bright Edge, Yucca filamentosa Golden Heart, Yucca filamentosa Golden Sword mi drží, ale každoročně mají mnoho ohnilých listů, takže jejich ozdobnost je velmi malá. Zkusmo jsem je přesadil na jinou zahradu, kde mají poslední šanci se ukázat.
Yucca aloifolia, Yucca baccata, Yucca carnerosana, Yucca constricta, Yucca glauca, Yucca harrimaniae, Yucca periculosa, Yucca rostrata, Yucca torreyi, Yucca treculeana - ani jeden z druhů nepřežil venku bez ochrany. Nejhorší si myslím byla pro ně vlhkost. Zejména plískanice na jaře jich většina nepřežila.
Nejodolnější z Agave - Agave neomexicana, Agave havardiana mi také nevydržely.