Téma: Phyllostachys atrovaginata u pana Hans Prins ... a u mne
Tak jsem zaregistroval novou úpravu webu pana Prinse a na této stránce :
http://www.degroeneprins.nl/en/exotic-p … itstart=20
něco zajímavého o Phyllostachys atrovaginata a cituji pana Prinse:
"Může vyrůst dokonce vyšší než je uvedeno za optimálních podmínek "
A na listu tohoto druhu pan Prins píše, že Phyllostachys atrovaginata může vyrůst do 10m !!!
Já mám na své zahradě od konce srpna 2006 vysazenou sazenici tohoto bambusu zakoupenou u pana Dr. Lipenského v Žamberku. I letos, jako je u něj normální, vyrašil tento bambus svá první letošní stébla až po 20. červnu. A to ho prosím mám kousek od jihozápadního rohu domu a chráněný domem od dopoledního zimního a předjarního slunce a zároveň od severu chráněný nedalekou garáží. Roste na velmi teplém místě neb z domu na něj sálá teplo. Vedle něj mám hned sazenici Phyllostachys vivax 'Shanghai' od Wufenga zakoupenou u něj v srpnu r. 2007. Oba bambusy hojně zavlažuji a již dva roky nehnojím v zájmu toho, aby nerostly v trsu a vydaly se hledat výživu dále svými rhizomy. Stejně ale oba rostou zatím spíše trsovitě. Mám je řádně zamulčované. Objektivně to vidím tak, že vivaxu ta přemíra závlahy v jednom aspektu škodí a to v tom, že se mu snadno ohnou po dešti stébla a již se pak úplně do vertikály nenarovnají. Phyllostachys atrovaginata mi letos vyrašil pár stébel a tři z nich pěkně tlustá a to jedno roste do takové výše, že budu pozorně sledovat, zda přeroste výšku západní stěny domu tj. 8m neb to budu moci z ploché střechy poměrně spolehlivě zkontrolovat a změřit. Loni mi Phyllostachys atrovaginata provedl nepěknou věc. V červnu r. 2010 vyrašil jen 4 stébla a pak po lijácích v první půli srpna vyrašila koncem srpna další stébla v počtu 9, která pochopitelně nevyzrála a úplně zmrzla a musela být v květnu t.r. odstraněna.
Prosím proto pěstitele Phyllostachys atrovaginata o změření u nich jeho výšky a uvedení těch výšek zde na forum. Já si myslím, že si pan Hans Prins nevymýšlí s tou jeho výškou nad 10m.
Zdraví,
Josef Knap z Čelákovic - na levém břehu Labe 3km proti proudu od soutoku Labe s Jizerou