13

Re: Trávy

Zde přidávám upravený text z emailu, který jsem dostal. Týká se Arundo donax Variegata. Díky za něj.

Moje rostliny mi bratr dovezl odsud http://web.telecom.cz/atzhoranek/2_arundo_donax.htm jsou vysazene ve skleniku ktery je v zime vyhrivany dari se jim dobre stebla dokonce i prezimuji a pak na jare obrazeji a vetvi se v kolenkach jako bambus zkousel jsem ted rizkovat casti prezimovanych stebel do pisku uvidim co z toho bude, pokud se ujmou rad daruji, nevim jak daleko byste to mel do te Kostelni Lhoty k tem Horankovym to je tam odkud jsou ty moje rostliny viz odkaz vyse , musel byste si tam pro sazenici asi zajet kdybyste ji chtel hotovou uz ted, myslim ze rostliny neposilaji, doporucuju predem zavolat jestli je maji na internetu ji nabizeji taky jeste i tady http://www.rostlinky.cz/inshop/shop.asp hledejte v zahradnich rostlinach meli by zasilat i do CR. Znamy ma tuhle rostlinu vysazenou venku ve volne pude, ale v nasich podminkach se ji moc nedari, spis tak jako ze preziva, ale moc neprirusta, tj. ze rostlina je porad na miste vysadby ale kazdy rok vyzene jen tak 3 az 4 stebla jako ze jich nepribyva ani se trs nezvetsuje. Pokud byste mel zajem muzu podarovat kus miscanthus sinensis variegatus mrazuvzdornost bez problemu velmi dekorativni, dost vysoky a mohutny, fotky z google v priloze, dobre roste a trsy hezky prirustaji a zvetsuji se, a taky aspon tady u me severovychodni Morava nekvete kratka vegetacni doba takze by nemely byt problemy s alergii.

Bambusum a okrasnym travam zdar


Miscanthus sinensis variegatus

http://jardin-mundani.com/gramineae/miscanthus1.jpg

http://www.longsgarden.com/images/81%20Variegatus%20F03.jpg

P.S. Děkuji za email. Sazenice Arundo donax Variegata jsem již měl možnost koupit, ale spíš čekám, že je s někým vyměním za bambus. Chci ho jen pokusně vyzkoušet a nechce se mi ho kupovat. Můj "normální" Arundo donax až do letoška přezimoval slušně, ale letošní zimu nepřežil. Tak jestli je ta panašovaná forma choulostivější asi pro venkovní pěstování nebude moc vhodný. Ale pořád si říkám, že to stojí za to ho vyzkoušet, protože tady v Praze jsem ho v jedné zahradě viděl venku pěstovaný a byl to nádherný, mohutný trs, tak za pokus to určitě stojí. Ten Miscanthus sinensis variegatus je také moc pěkný. Mám teď  již dost problém s místem, tak se musím dost krotit. Bohužel nemůžu pěstovat vše co se mi líbí. Ale moc děkuji za nabídku sazenice.

14 Naposledy upravil: Lime (22.10.2006 09:32:22)

Re: Trávy

Vloni melo Arundo s bídou 1metr, letos si vyšplhalo do 3,3m.
http://sweb.cz/meli/arundo2006.JPG
http://sweb.cz/meli/arundo2006-2.JPG

15

Re: Trávy

Čuang zaslal dvě fotky zřejmě nějakého Miscanthusu. Máte někdo tucha co je to za druh?

http://bambusy.info/img/uploaded/Trava001.jpg

http://bambusy.info/img/uploaded/Trava02.jpg

16

Re: Trávy

Mám jej na dvorku, měří necelé 4 metry a myslím si že je to Misc. giganteus. Nebo pod tím názvem jsem jej kupoval. Z.

17

Re: Trávy

fakt je ze vyzera fakt pekne... smile

exoticke druhy bambusov

18

Re: Trávy

Miscanthus giganteus floridulus (Syn. Miscanthus giganteus) a našich podmínkách téměř nerozenatelný od Miscanthus floridulus. (rozdíl je v květu, u nás nestačí vykvést)
Oba názvy se používají záměnně, občas špatně.
Je to fešák, můžu potvrdit. Stejně jako ostatní druhy Miscanthusů.
V létě vypadá majestátně.

ježiž já už se těšim na jaro!!

19

Re: Trávy

Moj  Miscanthus x giganteus
Foto 29.10.06
http://dwateo.webd.pl/!Ulala/miskant.jpg

Foto 17.11.06
http://dwateo.webd.pl/!Ulala/misc3.jpg

20

Re: Trávy

Lime myslím že aj ja mám tú istú rastlinu ako Artur ktorú mi dali pod menom saccharum. To bude ono. smile

21

Re: Trávy

Betyar, jsem rád, že mi konečně věříš smile
Arture, je to nádherný kousek yikes


Co říká odborná literatura - Miscanthus  floridulus 'Giganteus'  2,5 až 3 metry, vykvétá jen výjimečně, pokud je dlouhý a dostaečně teplý podzim vzpřípenými , až 50 cm dlouhými péřitými latami. V květu jsou stříbřitě bílé, později hedvábně bílé, obvykle částečně skryté v listech. Charakteristickým znakem je dlouhé centrální vřeteno laty. U ostatních druhů je zkrácené a jednotlivé větve květenství jsou rozloženy paprskovitě. Někdy je k tomuto druhu chybně přiřazován mohutný kultivar 'Giganteus'. jedná se o mezidruhového křížence nejasného původu, který sice dorůstá výšky kolem tří metrů, ale liší se od M. Floridulus paprskovitě uspořádaným květenstvím.
Já osobně jsem ho ještě kvést neviděl.

Tak a babo raď . Štítkům z obchodů se dá věřit jen velmi omezeně, ale vzhledem k tomu "x" a absenci centrálního dlouhého vřetena to bude ten mezidruhový kříženec. Já jsem ho letos (možná - jak jsem řekl, cedulky jsou občas dost nejasné..) pořídil taky, tak uvidíme. Zatim je to ale 20 cm miminko...

22

Re: Trávy

Dostal jsem dvě fotky trávy v květu. Tak je sem dávám, třeba někdo budete vědět o jaký druh jde.

http://bambusy.info/img/uploaded/Trava-01.jpg

http://bambusy.info/img/uploaded/Trava-02.jpg

23 Naposledy upravil: Karel (04.12.2006 15:00:08)

Re: Trávy

Vyjadřovat se k druhu si vůbec netroufám. Stejnými květy mi také na zahradě kvete jeden miscanthus. Jen je menší - asi metr vysoký, květy tak do 1,5 m.

Letos mi stejným květem vykvetl i miscantus zebrinus. Je na místě již několik let a skomírá, letos měl jen pár stvolů. Květ vyrostl pouze na jediném stvolu a je ve výšce cca 2 m.

Suché miscantusy na fotkách se zdají být dost velké, ale chtělo by to pro úplnost, aby na fotografii bylo  ještě něco jiného pro porovnání skutečné velikosti.

Miscantus giganteus mi dorůstá cca 3 m a je fakt, že mi ještě nikdy nekvetl.

Nádherné pěkně kvetoucí trávy jsou také spartiny http://mujweb.cz/www/fotobambus/obr/3_06/trava.jpg 

a letos jsem koupil panenské proso, což je také pěkná jemně kvetoucí tráva, více než metr vysoká.

24

Re: Trávy

Co se druhu týče, téměř s jistotou se jedná o Miscanthus sinensis. Otázka je, co to může být za kultivar. Podle listů půjde o širokolistý vzpřímený kultivar vyššího vzrůstu s tmavým chmýřím. Může to být Malepartus ale i zmíněný Zebrinus. Ten v téhle době není ještě takto zkroucený a seschlý, ale těžko souditl, jestli je ta fotka letošní nebo z jiné zimy. Opravdu těžko hádat...