25

Re: Nové výhonky 2024

Jde ti tam pěkně. Moje alpina zatím nic moc, je na novém stanovišti. Letos se konečně začala rozrůstat, ale odhaduji tak 2cm průměr. Aspoň mám motivaci a doufám, že jednou taky popojede. smile

Největší mám teď zatím atrovaginatu, ale změřené to nemám. Zkusím o víkendu. Parvifolia má taky tlusté tyče, ale furt se mi láme, takže často o ty největší přicházím. Těžký sníh v zimě jí nedělá dobře.

Mezi nejvyššími mám i aureosulcatu a aureosulcatu aureocaulis Lama Tempel, ale tyče mají cca. 3cm. Loni jsem se po letech začal zabývat i bisseťákem. Vyřezal jsem ho a pořádně hnojil a zaléval a konečně dal pár tlustších stébel. Uvidíme letos, doufám, že překvapí.

26

Re: Nové výhonky 2024

Jo, alpina jede. Ale zřejmě jenom u mě. Dá se říct, že nikomu, komu jsem dal odkopek, to pořádně neroste. Překvapuje mě. Moc jsem od ní nečekal, a helemese.

Parvifolii se u mě nedaří. Pravda, zasadil jsem ji poblíž vzrostlé atrovaginaty, takže ta ji nenechá prostor. Měl bych ji přesadit, ale nemám kam.

V posledních letech začaly bambusy stagnovat (co do výšky a mohutnosti), dokonce se spíš ztenčovaly. Takže jsem to pořádně probral a letos v tom budu pokračovat. Myslím, že omezený kořenový systém nedokáže vyživit hodně stébel, zvlášť, pokud jsou tlustší. Loni například několik čtyřcentimetrových tyčí vůbec nedorostlo, zakrněly, odumřely nebo se neolistily a musel jsem je vyhodit. Takže si letos dávám pozor, abych toho nenechal vyrůst moc. Ale samozřejmě skoro pláču, když vylamuju třícentimetrové výhonky. A kolik nechám narůst, tak nejméně tolik jich musí ven, spíš víc, pokud jsou slabší.

A tento rok jsem to zkouším bez hnojení. Poslední dávku dostaly někdy před rokem. Měl jsem pocit, že byly rostliny oslabené i nadměrným hnojením.

27

Re: Nové výhonky 2024

V Německu alpina taky na jednom místě pořádně jede, ale viděl jsem jen fotky. Na prvním stanovišti už jsem měl ke 3 cm a pěkné rovné tyče. Na druhém místě letos konečně začala růst. Roztáhla se do šíře a leze hodně výhonů. Spíše tenčích a co mě štve nerovných. Je to teď dost bordel, ale mám pocit, že letos se do toho pořádně pustila a v dalších letech tlustší tyče budou rovné. Líbí se mi barva výhonků a její odolnost, tak jí dám ještě šanci.

28 Naposledy upravil: Orangutan (04.06.2024 19:52:35)

Re: Nové výhonky 2024

Dej jí šanci. Je krásná, odolná a navíc lze předpokládat, že asi dlouho nepokvete (kvetla postupně před několika lety).

Přeměřil jsem ten výhonek alpiny. Má 48 mm pod kolénkem, 51 mm přes kolénko. Pro srovnání jsem vedle postavil lešenářskou trubku (49 mm) a vyfotil. Foto pošlu přes Wufenga.

Alpina se tak stala u mě nejtlustším bambusem. Atrovaginatu odsunula na druhé místo.

PunBB bbcode test

29

Re: Nové výhonky 2024

Krásný, jako motivace k nezaplacení. smile

30

Re: Nové výhonky 2024

Pěkně chlapi!
Já si po loňském bagrování zábran a přesazování budu muset počkat, až pořádně zakoření...

to wufeng: Jak nerovných?
Mě letos vyhání nigra i atrovagita pár výhonků trochu zešikma, tj. nerostou zpříma, v ose Zeměkoule. smile

to Orangutan: Lešenářská trubka už je krásné přirovnání! V Asii taky staví lešení z bambusů, ale asi ne z alpiny.
   Zpět k trubce: Vím, že máš stébla i 6m, ale 6m lešenářskou zrovna nedržíš?

31 Naposledy upravil: Orangutan (04.06.2024 19:59:36)

Re: Nové výhonky 2024

Ne, šestimetrovou ne, v ruce mám dvoumetrovou.
Dosud nejvyšší stéblo alpiny má 7 m (4 cm).
Na lešení bych alpinu taky nepoužíval, zřejmě není tak pevná.
Ale taková Bashania f. v síle 5 cm - to by bylo jiné (5 až 6 cm Bashanii jsem viděl a osahal na ostrově Mainau u Kostnice). Bashanie je neskutečně pevná. Používám ji jako tyčky na rajčata, vydrží řadu let, než se rozpadne. Mnohem lepší než jakýkoli phyllostachys.

Jinak z bambusu si s oblibou dělám násady na nářadí (motyka, hrábě, atd.) - ze všech druhů, i z alpiny.
Do budoucna z toho chci něco vyrábět, třeba hole, hudební nástroje apod., ale zatím nemám čas.

32

Re: Nové výhonky 2024

A jinak se mi ta tlustší stébla (kolem 4 cm) zamlouvají i z toho důvodu, že  do výšky nejméně 2-3 metrů už nevyhánějí větve, čímž mi šetří práci s vyvětvováním, a dělají kulatá, hladká stébla bez žlábku.

33

Re: Nové výhonky 2024

Orangutan napsal:

...Jinak z bambusu si s oblibou dělám násady na nářadí (motyka, hrábě, atd.)...

Hrábě bych ještě pochopil, další násady k nářadí mi hlava nebere. Bavíme se o stéblech v celku, ne lepených/vrstvených?
Já občas tvořím z jasanu, lísky apod. Z prořezaných stébel už tvořím ploty kolem rostlin, proti srnčí zvěři.

Orangutan napsal:

A jinak se mi ta tlustší stébla (kolem 4 cm) zamlouvají i z toho důvodu, že  do výšky nejméně 2-3 metrů už nevyhánějí větve, čímž mi šetří práci s vyvětvováním...

Tuto jejich vlastnost, nevyhánění větví u starších, dobře zakořeněných rostlin, také oceňuji. Ušetří to "motání" uvnitř porostu se skalpelem.