Asi se budeš muset stát průkopníkem a vyzkoušet je sám , moc lidí u nás je mít nebude. Speciálně Marabu díky ceně bude u nás spíš rarita. Já osobně bych je na sluníčko nedával. Třeba se pletu, ale všechny tyhle nové kultivary mi přijdou, že jsou vhodné do polostínu a stínu. Když dávali před lety na trh Blue Lizard a Red Zebra tak psali, že jsou ok i na plném slunci. No nevím, dal jsem je do polostínu a ani tam nebyly v pohodě, sice vydržely, ale kroutily jak blázen listy a přišlo mi, že jim to tam nesvědčí. Po pár letech jem je dal skoro stínu a teprve tam mi přijdou spokojené. To stejné Ivory Ibis, na slunci sice rostl vitálně, ale silně stáčel listy, tal šel do polostínu a je mu tam lépe. Já už všechny sázím jen do polostínu, stínu a na slunci už je ani nezkouším. Oni tam asi porostou, ale bude nutné v létě pravidelně zalévat aby byly OK. Zkušenosti z německa jsou, že rostou dobře na severu ve vlhčích, studenějších lokalitách, v telejších zónách nejen že se jim tak nedaří, stáčí listy, ale také jsou pak citlivější na vlnatky a ty je tam napadají dost často.