pavel.janko napsal:Někdy kolem roku 2006 jsem dostal od někoho bambus a ten mi hned druhý rok vykvetl a zašel. Jen odhaduji, že to je fargesia nitida. Sesbíral jsem slušnou hrst semen a hodil do truhlíku. Za pár dní to bylo jak zelenej trávníček. Ale po dalších pár dnech ty stovky semenáčků začaly padat na hnilobu krčků. Ze snad 500 ks zůstaly pouze dva. Jeden je i za těch cca 13 let někde zakrslej v koutě zahrady v Brně. Ten druhej jsem vysadil asi 35km od Brna na prahu Vysočiny. Je sice na plném slunci, ale daří se mu slušně. V současnosti má tak 2,5m, ale právě letos ho začínám trochu prořezávat. Je příliš hustý, tak ho prosvětlím.
Takhle vypadala moje fargesie, vysetá ze semínka v roce 2007, loni na podzim¨
Odhad je správný, podle fotky je to jasné. Ten semenáč nevypadá špatně. Kdyby se trochu učesal, byl by ještě hezčí. Kdyby jsi měl chuť ho rozmnožit, rád bych z něj zkusil odkopek ve své zahradě. Mohl bych ti za něj nabídnout odkopek ze svých rostlin dle domluvy, kdyžtak se domluvíme na emailu mám vburka@seznam.cz.
pavel.janko napsal:Na podzim mi došla semena f. rufa, f. robusta a f. scabrida. Ale nějak jsem to zanedbal a vysel až letos (bylo to strčený v ledničce). Semen mělo být po padesáti kusech, ale ve skutečnosti nejmíň dvojnásobek. Ovšem nevyrostlo skoro nic. Jedna f. rufa a jedna f. robusta. Ale je pravda, že ta rufa má za cca 2 měsíce 20 cm. Jak je patrné, nevzdávám se lehce a jdu do toho znovu čelem :-)
Obávám se, že to co ti přišlo, bylo cokoli jiného, než ty druhy co píšeš. Ty v posledních letech nikde na světě nekvetly, tak z nich ani nemohou být semena.
pavel.janko napsal:Chusquea gigantea - no takovej velikej trsovitej bambus by se líbil i mě. Je to drahý?
Úplně levný to není mrkni na link, tohle je prověřený zdroj, tady dostaneš opravdu druh, který objednáš. A hlavně ta semena jsou čerstvá s ověřenou klíčivostí.
https://bamboo-seeds-bbg.blogspot.com/
Pravděpodobně by se semena dala sehnat i v USA, ale myslím, že levněji by to nevyšlo.
https://myemail.constantcontact.com/Upc … wdMPpHSIY0
Vykvetla i v Německu, tam ale nevím, zda letos někdo ještě bude semena mít, dříve se nabízela.