Zima zatím opravdu pohoda. Tak snad už to vydrží. Jediné negativum, co jsem pozoroval je, že na některých bambusech se přes zimu rozmnožily černě. Zřejmě vysoká vlhkost a absence mrazů jim svědčí. Ničemu by to ale nemělo vadit. Jak vyleze slunce a oteplí se, většina jich sama zmizí.
Na hnojení mi přijde ještě brzy. Teploty ještě nejsou tak vysoké, aby rostliny dostatečně přijímaly živiny, tak dusík ti z toho hnojiva asi uteče pryč. Také bych je tím ještě nestartoval k růstu. Pokud je vyprovokuješ moc brzo, může ti jarní mrazík pak spálit nové výhony. Chápu, že když má člověk bambusy nově, nutí ho to jim dopřávat co nejdříve, ale ještě bych počkal. Hnůj můžeš nakydat kolem klidně v souvislé vrstvě, i dál od bambusů. Humus, na který se časem rozloží, jim určitě prospěje.
S tou sazenicí Lama Tempel nevím. Bral jsi u mě ty nejmenší, tak tam je někdy riziko, že mají pomalejší náběh. Ty jiné vyrazily a i tahle by měla letos vyjet. Je možné, že se rozrůstala pod zemí a proto nevyhnala nové stéblo. Kdyby náhodou stagnovala dál, dej mi vědět na email, dám ti jinou.
svobiiik napsal:a jako poslední Ph. atrovaginata, snad?
Ta je od L. Kořana z Písku
Chystám se jí přesadit protože jsem jí v záchvatu nadšení před dvěma lety nevybral nejvhodnější místo a tak mě zajímá kdy? Co nejdřív, nebo jí nechat trochu víc povyrůst a přesazovat kompaktnější trs, dejme tomu za rok?
S tím přesazením těžko říci kdy. Jestli jí tam opravdu nechceš, přesaď jí brzy z jara, až budou teploty přes 10 stupňů alespoň pár dní za sebou. Určitě ne teď. V každém případě jí tím ale podtrhneš a zbrzdíš v růstu. Pokud jí necháš, je šance, že po dvou letech zesílila a třeba z ní letos už vyjede slušné stéblo. Pokud jí pak budeš přesazovat, zase jí zbrzdíš. Takže těžko radit. Já osobně bych počkal dva tři roky a přesadil jí později až zesílí. Bude silnější a rychleji se uchytí na novém místě. Přesazoval jsem před pár lety už větší kusy a pozoruji, že jejich progres je výrazně lepší, než když jsem sázel malé sazenice.