Ne, to není jen kompliment ze zdvořilosti, ale ocenění těch tisíců hodin trpělivé práce a studia. A malinko závisti nad výsledky. ;-) Určitě tam někdy zajedu. V Nitře, to je co by kamenem dohodil, jsem sloužil na vojně (ještě za komárů), tak si rád oživím vzpomínky (dnes již jen ty pozitivní :-)).
Díky za info. Na Mainau jsme s manželkou taky byli, je to asi 4 roky, a právě tam jsem viděl Bashanii jako nikdy předtím a nikdy potom. Přes Wufenga pošlu fotku (neví někdo, jak sem vkládat offline fotky z počítače?) Roste tam v polostínu stromů a prorůstá s Ph. nigrou punctata, která je asi stejně veliká. Možná ještě vyšší tam mají Ph. viridiglaucescens, ale pro mě je prostě B. fargesii ze všeho, co tam roste, nejhezčí. Potvrzuji, že nejsilnější stébla mají určitě 5 cm (spíš i něco přes) v průměru, výška bude opravdu kolem 10 m, ale nevylučuji, že i víc. Měřit to tam nepojedu.
Bashanii mám doma taky a rovněž nepřesahuje 6 m a 3 cm. Starám se o ni, jak můžu (hnůj, voda, probírka). Letos je to 10 let, co jsme ji sadil. Rozrůstá se manželce, k její velké radosti, do brambor a levandulí a dokonce i na několika místech prorazila asfalt na silnici (roste hned u plotu a bez kořenové zábrany). Je zajímavé, že i u mě nerostou bambusy stejným tempem, ale jakoby na střídačku - lepší roky a horší roky. Letos nic moc, přestože zima byla mírná.
Na Mainau jsme se dostali v rámci jiné akce - jeli jsme tam do motýlího domu (tropický veleskleník, kde jsou mj. různé druhy obrovských motýlů). Že tam rostou i bambusy, jsem nevěděl, i když jsem se po nich hned od začátku díval. Narazil jsem na pár menších, a když jsem ženě ukazoval asi čtyřmetrovou nigru a říkal jí, "Hele, pěkná nigra, ale docela malá, asi se o to neuměj pořádně starat," tak jsem netušil, jak budu za několik minut omráčen bambusovými giganty.
Mainau je ostrůvek v Bodamském jezeře, které prakticky nikdy nezamrzá, takže výrazně zmírňuje, vlastně skoro eliminuje, zimní mrazy a navíc celoročně zvlhčuje vzduch. Ideální podnebí nejen pro bambusy. Na své si přijdou i milovníci stromů, orchidejí, citrusů, růží... Kdyby mě líp platili, koupil bych ho (ten ostrov).