Téma: Fargesia nitida Pillar - hnojení
Zdravím,
tento týden jsem hubil škůdce na sazenici Fargesie nitida Pillar, kterou pěstuji v nádobě na terase.
Přibližně před měsícem jsem si všiml většího množství, v různém rozsahu suchých, listů. Některé měly suché špičky, některé nepravidelně suchá místa. Všiml jsem si dokonce, že i nové listy, které se teprve rozvíjely, už byly poškozené. Celkově rostlina nevypadala úplně zdravě. Říkal jsem si ale, že rostlinu nejspíš příliš zkoumám a že se jedná o běžný stav.
Tenhle týden jsem objevil na bambusu třásněnky a aby toho nebylo málo i mšice. Množství škůdců nebylo nijak velké, ale myslím, že na suchých listech měli svůj podíl. Na hubení jsem použil postřik.
Rád bych se zeptal na radu, jestli by teď pomohlo bambus přihnojit. Rostlina vypadá teď mnohem lépe než před několika týdny, v poslední době vytvořila velké množství nových listů a poškozené do velké míry nahrazuje. K tomu jí rostě přibližně 15 nových výhonů, tak jsem si říkal, že v kombinaci s těmi škůdci by mu možná přihnojení pomohlo.
Hnojil jsem naposledy přibližně před měsícem a půl s NPK a vím, že Fargesie mohou být na příliš dusíku citlivé, tak bych něco nerad pokazil.
Přikládám několik fotek a prosím Wufenga o sdílení.
Na některých listech, myslím, že hlavně na těch ještě plně nerozvinutých bylo možné najít příčně malinké dírky, ve kterých se list nakonec oddělil. Jinde byly zase tmavé skvrny. Nové listy v poslední době vypadají v pořádku a zdravě.
Děkuji za pomoc.
Tomáš