Re: Mexiko
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
forum.bambusy.info » Kam za bambusy » Mexiko
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
zaslal: karlos.mexican - 3. díl
-začínám fotkou neskutečně velkýho trsu bambusu. bohužel jsem nemohl vyfotit detajly, neboť rostl na kraji soukromé zahrady a majitelé byli ze mě nervózní. viděl jsem tam zaparkovaný dva super auťáky a kolem docela velký gorily možná nějaký bosové. běhal jsem tam s foťákem až mě jeden z nich dost rázně poslal pryč.
-další rostl u pětimetrové brány lomas del pacifico nádhera asi tak 15metrů
-další trs rostl u vybydlené haciendy
-a kousek od bilbordu prastarý trs. bal se zvedal až do metru a neustále z něj rostly nový stébla. dole u země jsem si všimnul hnízd pavouků, kterým místní říkaj tarantula, ale budou to sklípkani .....asi
zaslal kalos.mexican: 4 poslední díl
nic pro abstinenty....... první dvě fotky jsou mimo téma(ta druhá neni moje), ale jel jsem okolo. takhle vypadá pole agave tequilana z něhož bude určitě skvělá tequila.
-a to už jsou poslední loňský bambusy. byly vysazeny před vjezdem do aquaparku, takže pravidelně zalévané. dík za nahlédnutí a snad zase něco letos nafotim
karlos
Díky moc za fotky. Když budou letos další bude to super.
U té osekané agáve sklízejí tu kouli, nebo naopak ty ořezané konce a ta koule pak znovu obrazí?
budu se snažit. dávám dohromady lidi, tak uvidim.
Výroba tequily
Agáve se pěstuje z tzv. mecautes - malých výhonků vyrůstajících ze základu dospělých rostlin nebo ze semen. Výhonky se obyčejně pěstují jeden rok ve školkách, poté jsou vysazeny na plantážích. Po 6-12 letech je agáve zralá ke sklizni. Kdyby byla agáve sklízena příliš brzy, neměla by dostatek cukrů potřebných pro výrobu tequily. Pokud by se sklizeň opozdila, ze středu rostliny by vyrostl vysoký (až 3m) stvol nesoucí květy. Ve volné přírodě jsou květy opylovány dlouhonosými netopýry (Leptonycteris nivalis) a po dozrání semen rostlina umírá. Proto je úkol jimadorů - zemědelců zodpovědných za správné načasování sklizně nesmírně důležitý. Jimadores (v jiných oblastech Mexika nazývaní též magueyeros) odříznou z agáve kopinaté ostré listy a sklidí srdce rostliny. Této centrální části rostliny se španělsky říká corazon nebo také piña (= šp. ananas), protože po odsekání listů připomíná plod ananasu. Sklizené piñas modré agáve váží průměrně 20-35 kg. Byly však zaznamenány i 220 kilogramové piñas. (K výrobě jednoho litru tequily je třeba zhruba 7 kg agáve.)
pinas
„Ananasy“ pro výrobu tequily jsou odvezeny do továrny, kde jsou rozsekány na poloviny a pak jsou přibližně 72 hodin praženy v pecích zvaných hornos. (V moderních palírnách může být tento proces zkrácen pomocí tlakových kotlů na 8-12hodin.) Během pečení dochází k přeměně škrobů na cukry. Při tomto procesu pražení v pecích se škroby rostliny mění na cukry.
karlos
ta koule(piňa) je cca 5 litrů tequily. tak na zdraví.
karlos
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
forum.bambusy.info » Kam za bambusy » Mexiko