Téma: Perspektivní trsnaté bambusy
Již dříve jsem v článku popisoval nové trsnaté druhy, které u nás najdou uplatnění.
http://bambusy.info/?clanky:Nove-kultiv … sia-nitida
Letos jsem konečně získal další prostor pro výsadbu a tak jsem některé z nich přesouval na nové místo. Pár jsem jich při tom vyfotil.
Jeden z nejperspektivnějších hybridů je určitě "Viking". Perfekně zimovzdorný, obrovsky vitální, zatím má do 3 metrů.
Myslím, že cílová výška může být klidně 5 metrů. Zdědil asi více po Fargesia murieliae. Stébla má zelená, na slunce není moc citlivý, roste na něm dobře a nestáčí moc listy.
Další, který roste jak blázen, je zatím oficiálně nepojmenovaný hybrid 19 z Booskopu. Sám mu pracovně říkám Gigant. Narostl během 3 let do 3 metrů a tak velkého trsu, že jsem ho musel rozdělit na 4 kusy, abych ho přesadil. Na fotce je jeho čtvrtina. Je na něm více znát vliv Fargesia nitida. Má tmavší stébla a je citlivější na slunce. Nevadí mu nijak v růstu, ale často na něm kroutí listy.
Další je krasavec Fargesia nitida Black Pearl. Perfektně zimuje, dobře narůstá. Barevnost nových výhonů je úžasná. Jeden z nejhezčích nových kultivarů. Podle některých zpráv z německa na některých lokalitách roste příliš rychle a hodně se rozklání do stran. V mé zahradě to nepozoruji, zatím se drží dost vzpřímeně.