Martinfarmář napsal:Nejde jen o úhyn, to je jen nejkrajnější případ, ale selským rozumem vzato si vysazením sazenice před zimou sazenici oslabím na příští sezonu.
Přes zimu mi stejně neporoste protože spouštěčem růstu je teplota. A na jaře bude muset nejdříve regenerovat že škod utrpěných přes zimu a doplnit zásoby energie které na podzim už měla připravené na jaro, ale které musela v zimě vydat aby přežila.
Takže ve finále začne pouštět výhony déle, než když přečká zimu ve skleníku a vysadím jí začátkem května.
Samozřejmě netvrdím že je nemožné vysadit bambus v prosinci tak aby to přežil, jenom je to kontraproduktivní.
Podsouváš nám něco, co nebylo řečeno. O výsadbě v prosinci tu nikde nebyla řeč, to je samozřejmě nesmysl. Hovořilo se o výsadbě v srpnu a září, což je opravdu v pohodě a dokládá to naše mnohaletá zkušenost. Rostliny obecně rostou, pokud je teplota nad 10, někde se uvádí 11°C. To znamená, že mají cca. 3 měsíce do zimy na to, aby zakořenily. Pokud má člověk sazenici k dispozici a připravené místo k výsadbě, tak je nesmysl čekat s výsadbou na jaro. Samozřejmě pokud přijde opravdu tuhá zima, může to rostlinu vysílit, ale to je riziko s kterým se musí počítat. Naopak, pokud je zima průměrná či teplá, rostlina už má 3 měsíce náskok, je zakořeněná, mnohdy má rozrostlé rhizomy do stran, takže je to oproti čerstvě vysazené výhoda.
Martinfarmář napsal:Vycházím z toho, že na Rosteto ani v knize pana Rézla to nedoporučují.
To není pravda, že to na Rosteto nedoporučují.
cituji z jejich webu: (link zde: http://www.bambusy.cz/pestovani-bambusu/ )
Rosteto napsal:13) Nejlepší období pro sázení bambusů je duben až srpen, aby do zimy stačily trochu zakořenit.
Já bych to klidně rozšířil i na září, jak píše Jirka, dokonce jsem sázel i v říjnu a s úspěchem, ikdyž to už je dost hraniční termín. Pro úplnost bych dodal, že se dá mnohdy sázet i v březnu. Jejich doporučení je sázka na jistotu.
A to, že to nedoporučuje Rezl ve své knize, to už je úplná lež.
Cituji strana 26:
Rezl napsal:Bambusy se vysazují v období od března do října, přičemž nejvhodnější je časné jaro, kdy ...
Takže Rezl má to rozpětí ještě větší, než jsme doporučovali tady na webu. Příště si pořádně přečti zdroje z kterých vycházíš a nevymýšlej si.