Téma: migrující bambus - rhizom
Krásný příklad toho, jak se můžou výběžkaté druhy rozběhnout do okolí. Na fotce je cca. 4 metrový rhizom Phyllostachys atrovaginata.
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
forum.bambusy.info » Bambusy - Pěstování » migrující bambus - rhizom
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Krásný příklad toho, jak se můžou výběžkaté druhy rozběhnout do okolí. Na fotce je cca. 4 metrový rhizom Phyllostachys atrovaginata.
Tak to je pěkný!
Myslím, že nám v našich klimatických podmínkách, takové dlouhé rhizomy nehrozí. Dvoumetrové ano, ale čtyřmetrové se mi zdají moc dlouhé. Také jistě záleží na velikosti a stáří rostliny. Během několika let se však jistě dokáže přestěhovat i na deset a více metrů.
Obrázek je to však pěkný, názorný. Bohužel jsem na mých bambusech ještě neviděl rhizom tak obalený postraními kořínky, jako na obrázku. Ty jsou zpravidla jen velmi řídké.
Bissetii útočí
Bissetii
Bissetii je fakt rychlík bojovník.
Minulý týden se mi "přehnaly" 4 výhonky kolem sebe v jednom místě u zábrany (je tam lehce vidět).
Jeden den vykoukly, já jsem je lekce přesměroval, aby se minuly a druhý den byly zavrtaný v zemi...
Přišlo mi to jak z Matrixu "machines digging their way through the earth's"
V současnosti mi stejným způsobem roste jak bissetii, tak aureosulcata i heteroclada. Nových vodorovných špiček je značné množství. Zajímavé je, že část špiček se vytočí vzhůru do stébla a část se po několika centimetrech zavrtá opět do země a roste jako rhizom.
Možná by šlo nějak ovlivnit, kam se špička ohne, ale nevím jak.
Podle literatury by rhizomy měly růst v hloubce kolem 30 cm. Jak je však v praxi vidět, tak zřejmě některé bambusy odbornou literaturu nečtou.
Jsou to nevzdělanci
V tom případu na obrázku se výhonky samy ohnuly směrem k zemi. Já jsem je jen trochu přesměroval "dovnitř", aby tolik nelezly po obvodu zábrany.
Zřejmě to jsou rhizomy. Nezdálo se mi, že by se jednalo o stébla. Podle mého názoru k tomu došlo tak, že se potkaly u zábrany a vyhnaly se vzájemně vzhůru.
hejhej, aj ja som par krat videl, ako sa rhyzom, ktory mal zabranu pustil smerom nad zem a potom sa spamatal...
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
forum.bambusy.info » Bambusy - Pěstování » migrující bambus - rhizom