To, že se listy vyvíjí až další rok, mluví proti Fargesia rufa, všechno ostatní bych řekl na ní hovoří. Mám klonů Fargesia rufa víc a některé se hodně podobají Fargesia robusta. Ty bílé pochvy na stéblech evokují myšlenku, že je to Fargesia robusta, ale ta je opravdu výrazně míň zimovzdorná a nezimovala by takhle dobře.
Takže je to opravdová záhada. Nejlepší dojem člověk získá, když rostlinu vidí naživo, fotky někdy mohou mást. Ale přesto když zvažuji všechny možnosti, tak mi vychází Fargesia rufa nejvíc. Může to být další příklad vlivu laboratorního množení na rostliny. Když se jim daří produkovat rostliny, které jsou méně odolné, méně rostou, překvapivě vykvétají, třeba se jim u téhle podařilo posunout období růstu listů na další rok. Také barva výhonků a stébelných pochev se liší.
To, že vaše další rostliny Fargesia rufa jsou nižší a rostou spíše do šířky je působeno tím, že jsou mladé. Moje první Fargesia rufa rostla v prvních letech také hlavně do šíře a až pak se začala zvedat. Teď má ke 3 metrům a poměrně silná stébla.
Ale na druhou stranu se můžu mýlit a opravdu to bude namnožená rostlina Fargesia murieliae Jumbo s naprosto neobvyklým růstem, což může být způsobeno laboratorním množením.