Téma: Phyllostachys alpina
Ahoj,
chtěl bych se podělit o zkušenosti s pěstováním méně známého a rozšířeného druhu. Mám od něho jen jeden exemplář, tak je také potřeba uvedené údaje tak brát - tedy nikoli jako univerzálně platné.
Phyllostachys alpina - sazenice koupená u p. Rezla v červenci 2005, víceméně náhodou. Chtěl jsem parvifolii, ale tu neměl. Doporučil mi tuto, že je odolná (mrazuvzdornost byl můj hlavní požadavek). Léto živořila v květináči, do hlíny šla v září téhož roku. Téměř zcela určitě byla množena vegetativně (asi odkopek? - 3 stébla, z toho jeden 1,5 m vysoký, 2 asi půlmetrové), in-vitro se to, pokud je mi známo, neprodávalo.
Stanoviště: podhůří Šumavy, údolí Otavy, nadmořská výška 500 m, od jihu, východu a západu chráněná stěnami do výšky 2,5 m - nejde o obytné stavby, takže nevyzařují antropogenní teplo. Je bohatě zalévána .(vede tam vývod okapu), slušně hnojena většinou zkvašeným granulovaným hnojem v zálivce (ale mj. také pohřbeným psem). Mulčováno kůrou, pilinami, dřevěným popelem a v poslední době spadaným vlastním listím.
První zimu 2005/6 (mimochodem dost drsnou) čerstvě přesazená kytka přežila, rok 2006 kořenila a nevyhnala než asi dva metrové tenoučké proutky. Od roku 2007 se chová, jak se na Phyllostachyi sluší. Již v r. 2009 měřil nejvyšší klacek 5 metrů. Nejvíce výhonů vyrazilo loni (2010), a to asi 70 (nebyly ale vyšší než ten rok předtím). Nenechávám pochopitelně všechny, slabé nebo těsně vedle sebe rostoucí většinou uvařím a sním. Kromě toho jsem předloni začal vyřezávat starší a slabá stébla. A odvětvuji - postupně zvyšuji výšku - u posledních stébel asi na 2 m, ale ta tlustší vespod už ani nevětví.
Výška nejvyšších letošních stébel (2011) je 5,3 m (měřeno s tolerancí 10 cm). Nejsilnější tyč má 2,5 cm v průměru ve výšce hrudníku. Nejdelší články měří 30 cm.
Nová stébla jsou nádherně modře ojíněna v horní třetině internodia (nejintenzivnější u kolénka). Věkem se barva mění na zelenou, na slunci do krásně sytě žluta. Na kolénkách zůstává bělavý kroužek. Listy jsou na slunci malé (délka od 3 do 7 cm), světle zelené. V stínu jsou výrazně tmavší a větší (naměřil jsem až 18 či 20 cm). Olistění bohaté, větve dost dlouhé. Zajímavá je genikulace, kterou pozoruji zatím i u některých tlustších stébel.
Alpina asi nebude patřit mezi obry jako parvifolia, rubromarginata, neřku-li vivax, ale již teď po šesti zimách dosahuje výšky, kterou většina udává jako očekávané maximum. U Franze Sommera (http://sommerling.bplaced.net/1Bestands … alpina.htm) je to patrně jeden z nejvyšších kousků, co na zahradě má - v roce 2008 naměřil 6,4 m a 2,9 cm. Škoda, že od té doby nepřibyla další měření.
O Ph. alpina se moc nepíše, neb se pořádně neví, není-li to vlastně Phyllostachys elegans (pravda je, že mi alpina v roce 2007 nebo 2008 kvetla. Elegans taky teď průběžně dokvétá). A někde píšou, že elegans je synonymní s viridiglaucescens (např. http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?Lat … laucescens či http://www.aussiegardening.com.au/findp … laucescens a jinde). Pak by vůbec nebylo divu, kdyby ještě o pár metrů povyrostla. Podobnost s oběma druhy jistá je, ale v některých znacích vidím rozdíly. Třeba viridiglaucescens má mít o dost větší listy, a i zbarvení stébel či výhonků není úplně stejné; elegans má být zase jeden z prvních bambusů, co se dere na jaře ven, kdežto moje alpinka vykukuje na přelomu dubna a května. Tak, kdo ví.
Avšak je to holka hezká, vděčná a odolná - zimy snáší velmi dobře, Pavel Rezl mluvil pravdu. Daří se jí u mne zatím výrazně lépe než jejím dvěma sestrám, které také "chovám", Bash. fargesii a Ph. atrovaginata. Stébla vydrží úplně bez úhony, listí trochu sechne, ale až většinou na jaře, kdy už je nahradí nové.
Osobně můžu pro naše končiny tuto phyllostachyi doporučit. A zajímalo by mě, kdo ji ještě má a jak mu prosperuje.
A jestli přijdu na to, jak sem nahrát fotky, budete se moct pokochat očima.
Orangutan
Phyllostachys alpina 2011_celkovy pohled na rostouci stebla
Phyllostachys alpina 2011_stare steblo zlute_nove zelene_ve vysce 3 m
Phyllostachys alpina 2011_listy na slunci
Phyllostachys alpina 2011_stebla
Phyllostachys alpina 2011_zatim asi nesilnejsi klacek
Phyllostachys alpina_pohled od jihu
Phyllostachys alpina_z zabi perspektivy
Phyllostachys alpina_ zbarveni noveho stebla