Zdravím.
Letos - stejně jako u Wufenga - slabší sezóna u výběžkatých druhů (jiné zatím nepěstuju).
Ph. alpina (500 m n. m., plné slunce): stébel dost, ale většinou slaboučkých. Předpokládám, že je to součtem nepříznivých faktorů: loňským extrémním suchem, vedrem, dost tvrdými mrazy se sluncem v zimě a ještě jsem asi polovinu tyčí vyřezal (už potřebovala umravnit, hrozně se to rozrostlo). Už po létě byly suché vršky na zhruba polovině nových klacků, zima to dodělala a ty moje razantní zásahy taky nepřispěly. Nicméně to přežilo, jedeme dál, letos si bambus vezme dovolenou a načerpá síly.
B. fargesii (500 m n. m., plné slunce): slabé tyčky a málo. Opět: sucho, mráz a výkopové práce (část kořenů i celé rostliny šlo pryč). Ale má komplet nové listy, nové větve (jak to bashanie dělá) a celá kytka vypadá zdravě. Vytváří na slunném stanovišti neskutečně hustý plot, pokud se neprořezává.
Ph. atrovaginata (500 m n. m., od východu zastíněno domem) zatím celkem v pohodě. Nových výhonků je míň, nejsou sice tlustší než ty loňské, ale ujde to. Uvidíme, jestli se nezlomí, zatím mají největší kolem jednoho metru. V každém případě dám vědět, zda se lámou, či nikoli.
Ph. parvifolia: na jiném stanovišti (700 m n. m., zimní polovinu roku úplný stín) naprosto v pořádku. Nových výhonů má hodně a některé o dost silnější než loňské. Zatím jsou nízké (do 30 cm). Prakticky vůbec neuschla ani nezmrzla, ale je to zřejmě tím, že je ve vlhku a stínu. Palec nahoru.
Ph. rubromarginata (700 m n. m., stín od jihu, v zimě úplný): bída. Část stonků zmrzla nebo uschla. A i když nasadila dost nových nadějných výhonků, všechny se postupně zlomily. Nebude to větrem, vypadá to spíš, že to něco přehryzalo, snad slimáci.
Kdybych mohl, sázel bych všechno po letošní zkušenosti do stínu, ale nemám možnost. Zdá se mi, že vedro ty bambusy vůbec k životu nepotřebují, ani moc přímého slunce. Nerostou v Číně spíš jako podrost v lese? Bashania myslím ano.
Fotky pošlu, pokud bude co fotit.