Děkuji všem za infa, zajímá mě jak běžný je ten výskyt proužků. Zdá se, že v některých trsech se zelená neobjeví vůbec, v jiných je zase poměrně častá.
vrlka napsal:Phyllostachys vivax aureocaulis mi to dělá taky, to co popisuje peter, vlastně jsem ho už koupila s jedním zeleným stéblem. A letos z pěti co vyrostly, jsou dvě zelené. Pan Rézl mi to nějak vysvětloval, a teď to určitě popletu, že je šlechtěný z Huanwenzhu nebo tak nějak, a ze začátku se to ještě může projevit a může se objevovat zelené stéblo se žlutým proužkem. Časem to vymizí. Wufeng to určitě vysvětlí líp:).
Phyllostachys vivax aureocaulis je nestabilní zcela běžně. Určité množství stébel má více či méně zelená stébla. Pokud to vadí dají se vystříhnout. Časem to nevymizí, některý rok mohou zelenější vynechat, ale sklony k barevné mutaci v rostlině zůstávají. Škoda, že ty mutace nejsou stabilní. Vím, že se je někde pokoušejí vyselektovat, ale zatím bez úspěchu.
pro Szomolányi: Jsem zvědav jak vám ta z Exotery naroste. Takhle tlustá stébla by byla nádherná.
Chci letos přesadit některé aureosulcáty do teplejší lokality. Viděl jsem u Vaupela, že Phyllostachys aureosulcata spectabilis Lama Tempel dělá u něj taky pěkně tlusté tyče. Odhadoval bych tak 4 cm. Tak jsem zvědav co časem udělá v lepší lokalitě.