Vypadají špatně, nedokážu přesně říct, zda přežijí či ne, ale spíš se mi zdá, že to nezvládnou. Ono u takhle malých sazenic dělení není bez rizika. Už ta původní sazenice nebyla moc velká a i to, že byla sestřižena stará stébla, aby se zmenšila listová plocha, ukazuje, že ten kdo jí množil, usoudil, že to potřebuje. U větších, nebo sazenic, které se podaří vzít s balem, redukovat stébla nutné není. Takže tahle sazenice potřebovala být zasazena v celku a nebyl to moc dobrý nápad jí dál množit. Nejlepší by bylo jí na rok dva dát do země a pak teprve jí množit dál.
Nevím, jak bylo dělení provedeno, ale pokud byla pouze rozseknuta na dva kusy mohlo dojít k tomu, že se přesekly podzemní rhizomy a zbývající kousky už nejsou schopny stébla vyživit. Nemám teď fotku rhizomů, ale přidávám jednu z webu. Tam je to docela dobře vidět ikdyž jde pravděpodobně o jiný druh. Malé sazenice je lepší "rozmotat" (pokud to jde) a nesekat. Osvědčilo se mi při množení, když rhizom je delší a má alespoň 2 stébla, případně jedno a na konci krčku už narašené puky. Když se to přesekne a nechá se jen kratší rhizom s jedním stéblem, je velký propad, hodně sazenic hyne a ty, které se chytí mají velmi pomalý nástup růstu.
Snad jsem to popsal srozumitelně, ale asi nepotěším, mám obavu, že uhynou. Určitě bych je ale zatím nechal být, třeba se zmátoří. Zejména ta v kontejneru má ještě pár zelených lístků, tak šanci má.