Ještě bych doplnil pozorování o rozrůstání, že když krouhám volně rostoucí trs na jižní a východní straně, nezbývá mu nic jiného než se obrátit k severu a na západ a loni jsem měl severním směrem největší tyče. Bambus se chová logicky, přijde mi, že se hlavně snaží jít cestou menšího odporu. To bych uplatňoval i u zábran. Když se neudělá celá dokola, ale třeba jen do U, kdy jedna strana se nechá volně a tam se bambus redukuje, má menší tendenci se zahrabávat do hloubky, ale snaží se opětovně utéct tou volnou stranou. Někde jsem viděl návrhy z německých zahrad, kde to tak bylo uděláno a myslím že to pomohlo.
zdenek napsal:Všechno špatné je k něčemu dobré - takže svoje problémy s Ph. nuda asi vyřeším likvidací půlky porostu a nasazením Ph. bisettii, který bych chtěl, ale pro který jinak nemám místo.
Přesně tak to beru taky, letos jsem zmenšil porost bissetii a hned mám kus místa na dalšího tyčáka. Na druhou stranu pokud se to nechá, tak pokud narazí na jihu na překážku, bude se snažit lézt do volného místa na sever a pravděpodobně to místo vyplní.