Po dlouhé době se chci opět podělit o růst mých bambusů. Dlouho trvající holomráz napáchal velké škody.
Všechny mé bambusy přišli o téměř veškeré listy.
V květnu začaly rašit nová sylná stébla u ph. nuda a ph. bisetii. Vypadalo to nadějně ale pak udeřily 3 zmrzlí.
Mráz (-7°c) zničil vše nové nad zemí.
Phyllostachys bisetii- V roce 2011 dosahoval výšky 3,5m. Ač byl bambus přikrytý, tak zimní holomráz zničil vše co bylo nad zemí. Lonská stébla již neobrostla. Po stéblech zničených v květnu 2012 vyrostla opět nová ale velmy slabá. Maximální výška dosažená v letošním roce je 2,5m.
Phyllostachys nuda- V roce 2011 dosahoval výšky 4,2m. Pod zimní přikrývkou přišel o 99procent listí a vrchní 1m stébel. Zbytek obrostl ale řídce. Po stéblech zničených v květnu 2012 vyrostla opět nová ale velmy slabá stébla dosahující maximální výšky 2,5m. Nyní je bambus 3m vysoký a velice hustý a nevzhledný. Na jaře ,podle toho jak dopadne po zimě, ho proberu a zkrášlím.
Phyllostachys parvifolie- V roce 2011 dosahoval výšky 0,9m. Pod zimní přikrývkou přišel o veškeré listí, ale stébla obrostla. Květnovým mrazům se vyhnul. Začátken června vyrašela 3 nová stéble o průměru 1cm a délky 1,9m.
Fargesia jiuzhaigou- V roce 2011 dosahoval výšky 1,7m. V zimě přišel o 50procent listí. Nová stébla dosahují 2m.
Na stavu bambusů po zimě se podepsalo z části i špatně provedené zazimování. Zimu 2010/2011 jsem použil na zazimování světlý koberec. Kdežto v zimě 2011/2012 jsem použil koupenou tmavě šedivou geotextílii. Při jasné obloze se i za nízkých teplot velmi zahřívala. Takže se listy z části nejspýš upekly. Následující zimu volím opět koberec, který lépe udržuje uvnitř zábalu stálou teplotu a nepřehřívá se.
V květnu jsem zakoupyl 1m vysoký Phyll. aureosulcata spectabilis který začátkem června měřil 2,5m.
Mimo jiné skouším ve skleníku i ( pystácii vera, Cicimek datlový, druhým rokem dva fíky letos již plodící (nedozrály),
a tomel.
Vlevo Phyllostachys bissetii, vpravo Phyllostachys nuda, dole Phyllostachys parvifolia.
Vpravo Phyllostachys nuda, uprostřed Phyllostachys bissetii, vlevo Phyllostachys parvifolia.
Phyllostachys nuda.
Phyllostachys aureosulcata spectabilis.
Phyllostachys bissetii.
Fargesia sp. jiuzhaigou.
Phyllostachys nuda.
Phyllostachys parvifolia.