PetrK napsal:Takže nejen u nás to netloustne. Jen je zajímavý jak na pomrznutí reagujou různý druhy - aureosulkáty a biseťák s tím problém nemají.
To je pravda, některé druhy i po celém zmrznutí nadzemní části vyhánějí stébla silná, jako by se nic nedělo. Hodně jiných to ale vysílí a trvá jim, než znovu naberou sílu. Většinou právě všem pro začátek doporučuji tyhle držáky. Ikdyž zmrznou, rychle porost nahradí.
PetrK napsal:Wufengu, byl jsem tam na jaře pro sazenici sasaella ramosa. Možná je ten váš svah nad přehradou mrazovej.
Zato v Rostetu zvládli zimu obstojně. Honza Kocourek mi ani nechtěl věřit úplný zmrznutí biseťáku v Praze (až na jeden přeživší pupen kromě několika lístků těsně u země). U nich je biseťák téměř nepoškozený. Ty lokální mikroklimatický podmínky hrají teda roli, když jsou takový rozdíly v zahradách pár kilometrů vzdálených.
Vím, pamatuji se. Navrhuji tykání, jestli neva.
Určitě mám chladněji než v Troji, to se dá pozorovat každý rok. Přesto takovýhle ztráty jsem ještě neměl. Ono hodně dělá i mikroklima v rámci jedný zahrady. Zrovna v Rostetu se to dá dobře pozorovat. Třeba Phyllostachys Shanghai 3 co mají dole v zahradě v porostu je celkem OK, ale ten co mají na rohu u prodejny a byl tam vystrčený do prostoru, tak totálně zmrznul. Zmrzlých věcí tam mají více, třeba i jedna Phyllostachys nuda šla k zemi.
Kdybych měl prostor, tak bych vysázel hustě kolem zahrady jehličnany jako větrolam a kryt před sluncem a zbytek nechal pořádně zarůst. Pak věřím, že by se ztráty snížily. Takhle na malém prostoru mi ale nezbývá, než se smířit s pravidelným namrzáním. Pomalu ale druhy obměňuji. Mraky jsem jich už vyzkoušel a teď začínám ty neperspektivní vyřazovat.
Kdybych ale šel jen na jistotu, tak by to byla nuda, takže stejně budu i dál zkoušet nový věci. Pořídil jsem třeba Sinobambusa intermedia, která se uvádí jako nejodolnější druh rodu. Údaje odolnosti se liší od -10°C do - 18°C takže nepředpokládám, že tu nějak poroste, ale ještě jsem žádný druh z Sinobambusa neměl, tak ho chci pár let pozorovat. Určitě i Arundinaria se mi sem dostane.