Takhle vysoko má šanci vyrůst Fargesia sp. Jiuzhaigou 9 a Geneva. Nejsou ale v Česku dlouho, takže se to dá odhadovat jen podle rozměrů ze zahraničí.
Také desítky let starý trs Fargesia nitida v Botanické zahradě v Liberci byl takhle velký. Teď po odkvětu je potřeba počkat na nové vyselektované kultivary. Já zatím jeden moc pěkně rostoucí mám, nazval jsem ho Prague. Vypadá jako mateční rostlina a už jsem ho testoval i v Liberci, kde letošních několik dní s -25°C vydržel pěkně. Než ho ale dostatečně rozmnožím ještě to nějakou dobu potrvá.
Co je momentálně dostupné a velmi zajímavé, je vzpřímeně rostoucí Fargesia rufa, kterou teď nabízí J. Kocourek. Vypadá skoro jako Fargesia robusta a je výborně zimovzdorná. Výšku bych po letech odhadl na cca. 2.5-3 metry, ale možná udělá i víc. Pěkný trs roste u něj v zahradě, takže to chce tam zajet a prohlédnout si ho na vlastní oči.
Také některý z kultivarů Fargesia murieliae má šanci vyrůst ke 4 metrům. Třeba Fargesia murieliae Jumbo z dobrého zdroje bych tipnul, že stojí za vyzkoušení. Ale bohužel zas jde jen o odhad, většina kultivarů je tu jen pár let a můžeme jen hádat.